Predsjednik SDS Mladen Bosić apelovao je na SDA i SDP da učestvuju na sastanku stranaka zakazanom za 10. januar kako BiH i region ne bi došli u neizvjesnu situaciju.Nakon današnjeg sastanka u Sarajevu predstavnika šest političkih stranaka, Bosić je ocijenio da je situacija u BiH na prekretnici i da će doći do još dublje političke krize s neizvjesnim ishodom ako svi politički faktori ne shvate da je neophodan kompromis i dogovor.

„Svi oni koji insistiraju na svojim rješenjima i uslovima kao jedino prihvatljivim vode ka dubljoj političkoj krizi“, upozorio je Bosić.

Bosić je rekao da novi izbori ne bi bili rješenje jer bi doveli do istih političkih odnosa, s istim konceptima.

On je upozorio i na drugi mogući scenario – dokazivanje da BiH ne može da funkcioniše, odnosno da nema političkih faktora koji bi mogli da nađu kompromis.

„Ukoliko dođemo u situaciju da nije moguće napraviti kompromis, to će biti dokaz da je BiH stvarno i duboko podijeljeno društvo“, smatra lider SDS-a.

On je dodao da je SDS spreman da se odmah po formiranju vlasti u BiH pristupi implementaciji presude suda u Strazburu u slučaju Sejdić i Finci.

SNSD, SDS, HDZ BiH, HDZ 1990, Savez za bolju budućnost i Stranka za BiH pozvali su danas SDA i SDP na zajednički sastanak 10. januara u Sarajevu radi rješavanja institucionalne krize i deblokade funkcionisanja institucija BiH.

Ostavi poruku