Предсједник СДС Младен Босић апеловао је на СДА и СДП да учествују на састанку странака заказаном за 10. јануар како БиХ и регион не би дошли у неизвјесну ситуацију.Након данашњег састанка у Сарајеву представника шест политичких странака, Босић је оцијенио да је ситуација у БиХ на прекретници и да ће доћи до још дубље политичке кризе с неизвјесним исходом ако сви политички фактори не схвате да је неопходан компромис и договор.

„Сви они који инсистирају на својим рјешењима и условима као једино прихватљивим воде ка дубљој политичкој кризи“, упозорио је Босић.

Босић је рекао да нови избори не би били рјешење јер би довели до истих политичких односа, с истим концептима.

Он је упозорио и на други могући сценарио – доказивање да БиХ не може да функционише, односно да нема политичких фактора који би могли да нађу компромис.

„Уколико дођемо у ситуацију да није могуће направити компромис, то ће бити доказ да је БиХ стварно и дубоко подијељено друштво“, сматра лидер СДС-а.

Он је додао да је СДС спреман да се одмах по формирању власти у БиХ приступи имплементацији пресуде суда у Стразбуру у случају Сејдић и Финци.

СНСД, СДС, ХДЗ БиХ, ХДЗ 1990, Савез за бољу будућност и Странка за БиХ позвали су данас СДА и СДП на заједнички састанак 10. јануара у Сарајеву ради рјешавања институционалне кризе и деблокаде функционисања институција БиХ.

Leave a Reply