SHARE

Мандатар за састав нове Владе Републике Српске Александар Џомбић изјавио је да ће кабионет који предлаже представљати владу континуитета, с обзиром на то да су у претходне четири године остварени изузетни резултати на свим пољима деловања.“Ово ће бити влада окренута реалном сектору, која ће бити усмерена ка стварању додатне вреднсоти у производњи, школству, здравству и спорту. Ово ће бити влада која ће имати слуха за све категорије нашег друштва, рекао је Џомбић, образлажући програм рада владе пред посланицима Скупштине РС.

Он је нагласио да су приоритети европске интеграције, регионална сарадња, повећање привредне активности, борба против криминала и корупције, социјална правда и друштво знања.

“Наш најважнији задатак кроз процес интегрисања ка ЕУ је да ојачамо  привреду и учинимо је конкурентном да би се могла носити са капацитетима европског тржишта”, рекао је Џомбић.

Регинална сарадња, како је истакао, је један од стратешких интереса РС.

“Неопходно је да земље региона саме иницирају и креирају свој пут ка ЕУ, али и свој економски опоравак и развој. У стварању пута опоравка и развоја управо због величине тржишта и ниског степена развоја морају заједнички наступати”, рекао је Џомбић.

Он је казао да је једини правац развоја ових земаља чврста економска сарадња измедју држава региона и стварања јединственог економског простора, односно унапредјење економске билатералне и регионалне сарадње.

Дзомбић је нагласио да у мандату ове владе неће бити приватизације природних богастава РС, а привреда и боље пословно окружење ће бити најважнији предмет интересовања владе.

“Ово ће бити влада на терену, која се бори за социјалну правду, Нећемо дозволити пренос надлежности РС на институције БиХ”, рекао је Џомбић и додао да ће обавиити анализу и ревизију неуставно пренетих наделжности с РС на ниво БиХ.

Он је најавио да ће отпочети процес преиспитивања и редефинисања фискалне струткуре Бих као и процес утврдјивања стварног права располагања институција БиХ, попут Центалне банке БиХ и Елеткропреноса БиХ.

SHARE

Оставите одговор