Predsjednik SDA Sulejman Tihić izjavio je da ova stranka sutra neće učestvovati na sastanku političkih stranaka u Sarajevu i istakao da ova stranka ne želi da razgovara u formi etničkih blokova.Tihić je rekao da je SDA protiv načina zakazivanja i održavanja ovog sastanka, te da ne želi da učestvuje u razgovorima o formiranju vlasti sa Savezom za bolju budućnost Fahrudina Radončića.

„Pogotovo smo protiv nakon sastanka u Mostaru, gdje su se sastala dva politička etnička bloka Srba i Hrvata, te izjava koje su tom prilikom dali“, rekao je danas Tihić novinarima.

Tihić je naveo da SDA ne može prihvatiti da razgovara sa nekim strankama koje su ta dva etnička bloka pozvala, precizirajući da je to Savez za bolju budućnost.

Prema Tihićevim riječima, blok koji su formirali SDA, SDP, HSP i Narodna stranka „Radom za boljitak“ nije etnički, već, u prvom redu, programski.

„Ponudili smo platformu i drugima, to nije platforma samo za ove četiri stranke“, dodao je Tihić.

Sutra bi u Sarajevu, na poziv HDZ BiH, HDZ 1990, SNSD i SDS, trebalo da bude održan sastanak političkih stranaka koje učestvuju u Parlamentarnoj skupštini BiH na kojima bi trebalo da razgovaraju o konstituisanju vlasti u BiH.

Ostavi poruku