Iz vile bivšeg premijera Hrvatske Ive Sanadera u Kozarčevoj ulici u Zagrebu kasno sinoć počelo je iznošenje umjetničke kolekcije koja je, prema imovinskoj kartici, vrijedna 1,5 miliona kuna.Sudski izvršitelji i procjenitelji popisivali su juče cijeli dan zbirku, da bi u kasnim večernjim časovima počeli da umjetnine stavljaju u kombi.

Skupocjena zbirka bivšeg hrvatskog premijera će do završetka suđenja biti u Muzeju savremene umjetnosti. Sanaderova odbrana žalila se na odluku suda o pljenidbi nekretnina, ali je sud odbacio ovu žalbu.

Vrijedna zbirka umjetnina služiće državi kao garancija dokaže li se da je Sanader „isisavao“ novac iz državnih preduzeća, javili su hrvatski mediji.

Iako je Sanader u imovinskoj kartici naveo da kolekcija vrijedi oko 1,5 miliona kuna, neki drugi „procjenitelji“ tvrde da je višestruko skuplja.

Sanader je osumnjičen za zlopotrebu položaja i ovlašćenja u slučaju nezakonitog poslovanja HEP-a i “Diokija“, te udruživanja sa ostalim osumnjičenima u izvlačenju novca iz ministarstava i državnih preduzeća posredstvom marketinške agencije “Fimi medija“ prema kojoj je korupcijska afera i dobila ime.

Sud u Salcburgu odlučio je juče da bivši hrvatski premijer ostaje u pritvoru u ovom austrijskom gradu još mjesec dana, odnosno do 27. januara, do kada se Sanader može izjasniti pred sudijom o tome da li je saglasan da bude izručen Hrvatskoj. Mogućnost puštanja na slobodu uz kauciju uopšte nije razmatrana.

Austrijsko državno tužilaštvo za borbu protiv korupcije saslušalo je prošle sedmice Sanadera u istrazi koja je pokrenuta u Austriji, a tiče se optužbi za pranje novca. Dan ranije, Sanadera je saslušala i istražna komisija za Hipo banku, pred kojom je rekao da „ima čistu savjest“.

Ostavi poruku