SHARE

Из виле бившег премијера Хрватске Иве Санадера у Козарчевој улици у Загребу касно синоћ почело је изношење умјетничке колекције која је, према имовинској картици, вриједна 1,5 милиона куна.Судски извршитељи и процјенитељи пописивали су јуче цијели дан збирку, да би у касним вечерњим часовима почели да умјетнине стављају у комби.

Скупоцјена збирка бившег хрватског премијера ће до завршетка суђења бити у Музеју савремене умјетности. Санадерова одбрана жалила се на одлуку суда о пљенидби некретнина, али је суд одбацио ову жалбу.

Вриједна збирка умјетнина служиће држави као гаранција докаже ли се да је Санадер “исисавао” новац из државних предузећа, јавили су хрватски медији.

Иако је Санадер у имовинској картици навео да колекција вриједи око 1,5 милиона куна, неки други “процјенитељи” тврде да је вишеструко скупља.

Санадер је осумњичен за злопотребу положаја и овлашћења у случају незаконитог пословања ХЕП-а и ”Диокија”, те удруживања са осталим осумњиченима у извлачењу новца из министарстава и државних предузећа посредством маркетиншке агенције ”Фими медија” према којој је корупцијска афера и добила име.

Суд у Салцбургу одлучио је јуче да бивши хрватски премијер остаје у притвору у овом аустријском граду још мјесец дана, односно до 27. јануара, до када се Санадер може изјаснити пред судијом о томе да ли је сагласан да буде изручен Хрватској. Могућност пуштања на слободу уз кауцију уопште није разматрана.

Аустријско државно тужилаштво за борбу против корупције саслушало је прошле седмице Санадера у истрази која је покренута у Аустрији, а тиче се оптужби за прање новца. Дан раније, Санадера је саслушала и истражна комисија за Хипо банку, пред којом је рекао да “има чисту савјест”.

SHARE

Оставите одговор