SHARE

Просјечно исплаћена нето плата у Републици Српској (РС) у новембру износила је 791 КМ и већа је за 12 КМ у односу на октобарске плате, док је синдикална потрошачка корпа за овај мјесец коштала 1.693 КМ, тако да ју је просјечна плата “покривала” са 46,7 одсто.У саопштењу Информативне службе Савеза синдиката РС напомиње се да су просјечне плате, које су за новембар у области хотела и ресторана износиле 531 КМ, прерађивачкој индустрији 559 КМ, грађевинарству 582 КМ, пољопривреди и шумарству 590 КМ и у трговини 594 КМ, могле да покрију само једну трећину износа синдикалне потрошачке корпе у РС.

Синдикат наводи да су и у новембру највеће просјечне плате исплаћење у сектору финансијског посредовања у износу од 1.212 КМ, у државној управи 1.041 КМ, те у здравству и социјалном раду 1.015 КМ, што је око 60 одсто вриједности синдикалне потрошачке корпе за тај мјесец.

Према подацима Синдиката, потрошачке цијене у РС у новембру ове године, у односу на претходни мјесец, повећане су за 0,2 одсто, а највише су скочиле цијене становања, воде, струје и дрвних енергената, и то за 10 одсто.

У Савезу синдиката РС сматрају да ће највећи терет економске кризе у 2011. години, као и до сада, поднијети запослени у прерађивачкој индустрији РС који имају најнижи стандард и који ће додатно бити угрожени новим увећаним порезима и доприносима на ионако ниске и нередовне плате.

SHARE

Оставите одговор