Prosječno isplaćena neto plata u Republici Srpskoj (RS) u novembru iznosila je 791 KM i veća je za 12 KM u odnosu na oktobarske plate, dok je sindikalna potrošačka korpa za ovaj mjesec koštala 1.693 KM, tako da ju je prosječna plata „pokrivala“ sa 46,7 odsto.U saopštenju Informativne službe Saveza sindikata RS napominje se da su prosječne plate, koje su za novembar u oblasti hotela i restorana iznosile 531 KM, prerađivačkoj industriji 559 KM, građevinarstvu 582 KM, poljoprivredi i šumarstvu 590 KM i u trgovini 594 KM, mogle da pokriju samo jednu trećinu iznosa sindikalne potrošačke korpe u RS.

Sindikat navodi da su i u novembru najveće prosječne plate isplaćenje u sektoru finansijskog posredovanja u iznosu od 1.212 KM, u državnoj upravi 1.041 KM, te u zdravstvu i socijalnom radu 1.015 KM, što je oko 60 odsto vrijednosti sindikalne potrošačke korpe za taj mjesec.

Prema podacima Sindikata, potrošačke cijene u RS u novembru ove godine, u odnosu na prethodni mjesec, povećane su za 0,2 odsto, a najviše su skočile cijene stanovanja, vode, struje i drvnih energenata, i to za 10 odsto.

U Savezu sindikata RS smatraju da će najveći teret ekonomske krize u 2011. godini, kao i do sada, podnijeti zaposleni u prerađivačkoj industriji RS koji imaju najniži standard i koji će dodatno biti ugroženi novim uvećanim porezima i doprinosima na ionako niske i neredovne plate.

Ostavi poruku