Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader izjasnio se danas pred Pokrajinskim sudom u Salcburgu da ne želi da bude izručen Hrvatskoj, nakon čega je austrijski sud doneo odluku kojom mu produžava pritvora za još mesec dana.Portparol državnog tužilaštva u Salcburgu Barbara Fajhtinger saopštila je posle zasedanja suda da Sanader nije prihvatio izručenje Hrvatskoj, na savet svojih advokata.

Naime, advokati još nisu imali uvid u dokumentaciju iz Hrvatske pa su svom klijentu savetovali da još uvek ne prihvati izručenje, što bi ubrzalo proceduru ekstradicije.

Sledeće saslušanje u vezi sa ekstradicijom moglo bi biti odrzano 27. januara.

Sud je odluku o produženju pritvora obrazložio daljim postojanjem opasnosti od bekstva i prikrivanjem dokaza.

Sanader je pobegao iz Hrvatske 9.decembra da bi dan kasnije bio  uhapšen u Austriji gde mu je sledećeg dana dežurni sudija odredio ekstradicioni pritvor od 14 dana.

Do sada je dva puta saslušan od strane austrijskih vlasti – prvi put od strane istražnog odbora parlamenta pokrajine Koruška u vezi sa aferom Hipo banka, a drugi put od strane državnog tužilaštva za borbu priotiv korupcije na osnovu prijave jedne banke iz pokrajine Tirol, koja je izrazila sumnju u pranje novca.

Ostavi poruku