Premijer Albanije Sali Beriša bio je jedan od glavnih trgovaca oružjem u vrijeme oružanih sukoba na Kosovu i Metohiji, piše „Politika“.List navodi da se Berišino ime spominje u svjedočenju četvorice Albanaca sa Kosmeta koje je sastavni dio dokumentacije srpskog Tužilaštva za ratne zločine u istrazi o trgovini ljudskim organima.

U predmetu nazvanom 33-08 Tužilaštva za ratne zločine navodi se da se centar za kupovinu naoružanja nalazio u kući Salija Beriše u selu Prifč kod Tropoje, na sjeveru Albanije, blizu linije razgraničenja sa Kosmetom.

Beriša je tada bio opozicioni političar i bivši predsjednik Albanije za čijeg mandata su opljačkane vojne kasarne u Albaniji, iz kojih je nestalo više stotina hiljada komada pješadijskog naoružanja i municije.

Najveći dio tog naoružanja završio je u rukama Oslobodilačke vojske Kosova, piše „Politika“.

List navodi da su četvorica Albanaca koji terete Berišu za trgovinu oružjem bivši pripadnici OVK koje su uhapsile srpske snage bezbjednosti tokom sukoba na Kosmetu.

Tokom istrage na predmetu trgovine organima, Tužilaštvo za ratne zločine prikupilo je i podatke o bankovnim računima koji su korišćeni za finansiranje i opremanje OVK, a postoje i indicije da su neki od ovih računa korišćeni za novčane transakcije u vezi sa trgovinom organima.

U dijelu predmeta Tužilaštva o transakcijama navodi se i račun na ime Salija Beriše i izvjesnog Andreasa Šulca u jednoj njemačkoj banci.

Njegov račun je, kako navodi Tužilaštvo, korišćen za prikupljanje novčanih sredstava za Kosovo i razne druge transakcije, piše „Politika“.

Ostavi poruku