SHARE

Хрватска је 20. децембра Међународном суду правде у Хагу поднијела одговор на противтужбу Србије за геноцид, потврдио је портпарол Министарства спољних послова Хрватске Марио Драгун.Хрватску пред судом у Хагу заступа Мирјан Дамашка, професор права на америчком универзитету Јејл, а у његовом тиму су професор међународног права са загребачког Правног факултета Маја Сершић и главни правни савјетник Министарства спољних послова Андреа Метелко Згобмић.

Неслужбено се сазнаје да хрватски одговор садржи око 2 000 страница, а његов садржај је тајан све док се не отвори расправа пред Међународним судом правде у Хагу.

Србија ће, према ријечима њеног правног заступника професора Саше Обрадовића, предати писани приговор о хрватском одговору до 4. новембра 2011.

Расправа о садржини (меритуму) тужби очекује се почетком 2013. године.

Предсједници Србије и Хрватске Борис Тадић и Иво Јосиповић су приликом разговора у Бачком Моноштору, половином априла 2010. године навели да су спремни да и лично допринесу повлачењу узајамних тужби, уз ограду да је то превасходно задатак влада двије земље.

Хрватска је 2. јула 1999, непосредно послије НАТО бомбардовања СР Југославије, поднијела тужбу МСП којом тражи да суд утврди да је Србија, као насљедница СРЈ, одговорна за агресију и геноцид и да плати штету у износу који утврди Суд, казни све починиоце злочина, пружи све информације о несталима и врати однета културна добра.

Пошто двије земље нису дошле до договора ван суднице, Влада Србије донијела је у новембру 2008. године одлуку да се реагује противтужбом. Србија је 4. јануара 2009. поднијела противтужбу у којој Хрватску терети за геноцидне акције и етничко чишћење више од 400.000 Срба.

SHARE

Оставите одговор