Hrvatska je 20. decembra Međunarodnom sudu pravde u Hagu podnijela odgovor na protivtužbu Srbije za genocid, potvrdio je portparol Ministarstva spoljnih poslova Hrvatske Mario Dragun.Hrvatsku pred sudom u Hagu zastupa Mirjan Damaška, profesor prava na američkom univerzitetu Jejl, a u njegovom timu su profesor međunarodnog prava sa zagrebačkog Pravnog fakulteta Maja Seršić i glavni pravni savjetnik Ministarstva spoljnih poslova Andrea Metelko Zgobmić.

Neslužbeno se saznaje da hrvatski odgovor sadrži oko 2 000 stranica, a njegov sadržaj je tajan sve dok se ne otvori rasprava pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

Srbija će, prema riječima njenog pravnog zastupnika profesora Saše Obradovića, predati pisani prigovor o hrvatskom odgovoru do 4. novembra 2011.

Rasprava o sadržini (meritumu) tužbi očekuje se početkom 2013. godine.

Predsjednici Srbije i Hrvatske Boris Tadić i Ivo Josipović su prilikom razgovora u Bačkom Monoštoru, polovinom aprila 2010. godine naveli da su spremni da i lično doprinesu povlačenju uzajamnih tužbi, uz ogradu da je to prevashodno zadatak vlada dvije zemlje.

Hrvatska je 2. jula 1999, neposredno poslije NATO bombardovanja SR Jugoslavije, podnijela tužbu MSP kojom traži da sud utvrdi da je Srbija, kao nasljednica SRJ, odgovorna za agresiju i genocid i da plati štetu u iznosu koji utvrdi Sud, kazni sve počinioce zločina, pruži sve informacije o nestalima i vrati odneta kulturna dobra.

Pošto dvije zemlje nisu došle do dogovora van sudnice, Vlada Srbije donijela je u novembru 2008. godine odluku da se reaguje protivtužbom. Srbija je 4. januara 2009. podnijela protivtužbu u kojoj Hrvatsku tereti za genocidne akcije i etničko čišćenje više od 400.000 Srba.

Ostavi poruku