SHARE

Новоизабрани епископ рашко-призренски Теодосије биће устоличен данас у Призрену, седишту Епархије Рашко-призренске и Косовско-метохијске.Свечани чин уводјења владике Теодосија у трон епископа рашко-призренског обавиће патријарх српски Иринеј у храму Светог Дјордја.

Чину устоличења и литургији ће, поред више архијереја Српске православне цркве, присуствовати заменик председника владе и министар унутрашњих послова Ивица Дачић, министар за Косово и Метохију Горан Богдановић, као и представници Кфора, Еулекса, УНМИК-а и медјународних канцеларија у Приштини.

Очекује се да ће у Призрен, на један од најважнијих скупова у новијој историји овог града и епархије Рашко-призренске, доћи око 1.500 верника и гостију са Косова и Метохије, других делова Србије, Црне Горе, Босне и Херцеговине и Македоније.

Верници долазе организовано аутобусима и појединачно, а за њихову безбедност на свечаности и у самом граду стараће се припадници Кфора.

Косовска полиција је припремила посебан план за обезбедјивање устоличења епископа Епархије рашко-призренске, по којем ће бити ангажовано 300 полицајаца.

Директор регионалне полиције у Призрену Неџми Краснићи изјавио је да ће полиција предузети све мере безбедности пре, за време и након церемоније устоличења.

Свечано устоличење новоизабраног епископа Рашко-призренског прилика је да се нагласи значај Призрена као древног епархијског центра, који поново добија на свом значају након завршене обнове саборног храма Светог ДЈордја и зграде Епископије, као и других објеката који су били запаљени у налету албанских екстремиста 17. марта 2004. године.

SHARE

Оставите одговор