Словенија данас обиљежава 20. годишњицу независности, а већина Словенаца није задовољна резултатима које је земља постигла откад се опредијелила за самосталност, показала је анкета коју је објавило љубљанско „Дело“.zastavПрема резултатима испитивања јавног мњења, 65 одсто грађана на питање да ли је независност испунила њихова очекивања одговорило је да није, а 35 одсто да јесте.

Скоро половина Словенаца старијих од 30 година сматра да се боље живјело прије 20 и више година, а тај проценат додатно се повећава у старијим категоријама испитаника.

Очекивања грађана су највише испуњена када је ријеч о личним слободама, а најмање у домену социјалних права – чак 80 одсто Словенаца навело је да су та права, прије свега права радника, некада била већа.

Водећи словеначки дневник провео је анкету поводом 20. годишњице од референдума на којем се огромна већина – 95 одсто Словенаца изјаснило за отцјепљење од тадашње СФРЈ. Одзив на референдуму, одржаном 23. децембра 1990. године, био је 93,2 одсто.

Резултати гласања објављени су 26. децембра 1990. године и тај дан се у Словенији од тада слави као дан независности и јединства.

Ostavi poruku