Slovenija danas obilježava 20. godišnjicu nezavisnosti, a većina Slovenaca nije zadovoljna rezultatima koje je zemlja postigla otkad se opredijelila za samostalnost, pokazala je anketa koju je objavilo ljubljansko „Delo“.zastavPrema rezultatima ispitivanja javnog mnjenja, 65 odsto građana na pitanje da li je nezavisnost ispunila njihova očekivanja odgovorilo je da nije, a 35 odsto da jeste.

Skoro polovina Slovenaca starijih od 30 godina smatra da se bolje živjelo prije 20 i više godina, a taj procenat dodatno se povećava u starijim kategorijama ispitanika.

Očekivanja građana su najviše ispunjena kada je riječ o ličnim slobodama, a najmanje u domenu socijalnih prava – čak 80 odsto Slovenaca navelo je da su ta prava, prije svega prava radnika, nekada bila veća.

Vodeći slovenački dnevnik proveo je anketu povodom 20. godišnjice od referenduma na kojem se ogromna većina – 95 odsto Slovenaca izjasnilo za otcjepljenje od tadašnje SFRJ. Odziv na referendumu, održanom 23. decembra 1990. godine, bio je 93,2 odsto.

Rezultati glasanja objavljeni su 26. decembra 1990. godine i taj dan se u Sloveniji od tada slavi kao dan nezavisnosti i jedinstva.

Ostavi poruku