SHARE

Пољопривредници у БиХ апелују на надлежне да предузму мјере како њихови производи не би отишли у бесцијење, након што на месо, млијеко, воће и поврће, увезене из ЕУ, буде умањена или укинута царина.Реагујући на податак да би од 1. јануара 2011. године на овчије, козије, телеће и јунеће месо, те одређене врсте млијечних производа, као и поврћа и воћа, требало да буде укинута или смањена царинска стопа, пољопривредници из БиХ уједињени су око става да је то аларм за ресорна министарства, која позивају да спасу пољопривреду у БиХ.

Енес Хасановић, секретар Удружења пољопривредника БиХ за Сектор Тузланског кантона, рекао је да ће се пољопривреди у БиХ догодити тотални колапс када се за увозне производе укине и умањи царина, пишу “Независне новине”.

Након тих мјера, каже он, бројни узгајивачи стоке, те ратари и воћари из БиХ, због удара јаке иностране конкуренције, мораће да гасе производњу. Пољопривредници ће без бољег подстицаја ресорних министарстава бити препуштени сами себи, а у том случају изгубиће тржишну утакмицу са земљама које издвајају енормне суме за подстицаје.

Предсједница Удружења “Еуро фармер” из Бијељине Слободанка Милошевић сматра да је пољопривредна производња у БиХ на самрти и без новина у области царина.

“Након што дође до укидања или смањења царинских стопа на артикле које и ми у БиХ производимо, то може да сахрани оно што је остало од пољопривреде у нашој земљи, која је и сада у изузетно тешком положају. Зато у министарствима морају наћи механизме да нам помогну”, рекла је Милошевићава.

Остоја Николић, предсједник семберског удружења “Сточар”, сматра да након укидања или смањења царина за пољопривредне производе из ЕУ, произвођачи у БиХ неће моћи бити конкуренти Европи, а тиме ће и домаћа производња бити потиснута.

Он је поставио питање да ли су грађани свјесни каквог је квалитета увозно месо које једу и истакао да треба пооштрити контролу производа из увоза.

SHARE

Оставите одговор