Poljoprivrednici u BiH apeluju na nadležne da preduzmu mjere kako njihovi proizvodi ne bi otišli u bescijenje, nakon što na meso, mlijeko, voće i povrće, uvezene iz EU, bude umanjena ili ukinuta carina.Reagujući na podatak da bi od 1. januara 2011. godine na ovčije, kozije, teleće i juneće meso, te određene vrste mliječnih proizvoda, kao i povrća i voća, trebalo da bude ukinuta ili smanjena carinska stopa, poljoprivrednici iz BiH ujedinjeni su oko stava da je to alarm za resorna ministarstva, koja pozivaju da spasu poljoprivredu u BiH.

Enes Hasanović, sekretar Udruženja poljoprivrednika BiH za Sektor Tuzlanskog kantona, rekao je da će se poljoprivredi u BiH dogoditi totalni kolaps kada se za uvozne proizvode ukine i umanji carina, pišu „Nezavisne novine“.

Nakon tih mjera, kaže on, brojni uzgajivači stoke, te ratari i voćari iz BiH, zbog udara jake inostrane konkurencije, moraće da gase proizvodnju. Poljoprivrednici će bez boljeg podsticaja resornih ministarstava biti prepušteni sami sebi, a u tom slučaju izgubiće tržišnu utakmicu sa zemljama koje izdvajaju enormne sume za podsticaje.

Predsjednica Udruženja „Euro farmer“ iz Bijeljine Slobodanka Milošević smatra da je poljoprivredna proizvodnja u BiH na samrti i bez novina u oblasti carina.

„Nakon što dođe do ukidanja ili smanjenja carinskih stopa na artikle koje i mi u BiH proizvodimo, to može da sahrani ono što je ostalo od poljoprivrede u našoj zemlji, koja je i sada u izuzetno teškom položaju. Zato u ministarstvima moraju naći mehanizme da nam pomognu“, rekla je Miloševićava.

Ostoja Nikolić, predsjednik semberskog udruženja „Stočar“, smatra da nakon ukidanja ili smanjenja carina za poljoprivredne proizvode iz EU, proizvođači u BiH neće moći biti konkurenti Evropi, a time će i domaća proizvodnja biti potisnuta.

On je postavio pitanje da li su građani svjesni kakvog je kvaliteta uvozno meso koje jedu i istakao da treba pooštriti kontrolu proizvoda iz uvoza.

Ostavi poruku