SHARE

Министар за људска и мањинска права Србије Светозар Чиплић сматра да је “опасна” политичка игра тврдња муфтије Муамера Зукорлића да би Санџак могао постати ново Косово.“То је веома опасна политичка работа једног верског лидера. Зукорлић је свестан да питање Косова буди веома тешке реминисценције међу грађанима Србије”, изјавио је Чиплић за новосадски “Дневник”.

Чиплић је оцијенио да је бесмислица Зукорлићева изјава да ”режим игнорише стварност, позив на дијалог, истовремено покушавајући да све држи под контролом преко `добрих Бошњака`” и додао да он тиме покушава да уздрма деценију грађену стабилност државе и политичке заједнице.

”Нажалост, правећи паралеле између Санџака, с једне стране, и Косова, с друге, муфтија Зукорлић само хоће да себи да на тежини. Бошњаци имају и своју локалну власт и своје представнике у парламенту, и своје министре, при чему ни Расим Љајић ни Сулејман Угљанин нису никакве марионете, већ потврђени национални лидери”, рекао је Чиплић.

Он је рекао да државна и политичка власт мора да спријечи да се отварају питања која би могла да буду полазна тачка сукоба Срба и Бошњака.

“Нажалост, муфтија Зукорлић, насупрот томе, жели да радикализује прилике у Санџаку, јер у сукобима види потенцијални извор своје политичке снаге. Њему не одговара стабилна, рационализована ситуација. И зато треба бити свестан тога да управо поменути догађај показује у ком правцу води Зукорлићева политика, јер се ради о опасном ексцесу чији актери оправдање траже у муфтијином понашању”, рекао је Чиплић.

Чиплић је увјерен да се ситуација неће радикализовати и да ће и муфтија увидјети да том методологијом ”производње тензија” ништа не може постићи.

SHARE

Оставите одговор