Ministar za ljudska i manjinska prava Srbije Svetozar Čiplić smatra da je „opasna“ politička igra tvrdnja muftije Muamera Zukorlića da bi Sandžak mogao postati novo Kosovo.„To je veoma opasna politička rabota jednog verskog lidera. Zukorlić je svestan da pitanje Kosova budi veoma teške reminiscencije među građanima Srbije“, izjavio je Čiplić za novosadski „Dnevnik“.

Čiplić je ocijenio da je besmislica Zukorlićeva izjava da “režim ignoriše stvarnost, poziv na dijalog, istovremeno pokušavajući da sve drži pod kontrolom preko `dobrih Bošnjaka`“ i dodao da on time pokušava da uzdrma deceniju građenu stabilnost države i političke zajednice.

“Nažalost, praveći paralele između Sandžaka, s jedne strane, i Kosova, s druge, muftija Zukorlić samo hoće da sebi da na težini. Bošnjaci imaju i svoju lokalnu vlast i svoje predstavnike u parlamentu, i svoje ministre, pri čemu ni Rasim Ljajić ni Sulejman Ugljanin nisu nikakve marionete, već potvrđeni nacionalni lideri“, rekao je Čiplić.

On je rekao da državna i politička vlast mora da spriječi da se otvaraju pitanja koja bi mogla da budu polazna tačka sukoba Srba i Bošnjaka.

„Nažalost, muftija Zukorlić, nasuprot tome, želi da radikalizuje prilike u Sandžaku, jer u sukobima vidi potencijalni izvor svoje političke snage. Njemu ne odgovara stabilna, racionalizovana situacija. I zato treba biti svestan toga da upravo pomenuti događaj pokazuje u kom pravcu vodi Zukorlićeva politika, jer se radi o opasnom ekscesu čiji akteri opravdanje traže u muftijinom ponašanju“, rekao je Čiplić.

Čiplić je uvjeren da se situacija neće radikalizovati i da će i muftija uvidjeti da tom metodologijom “proizvodnje tenzija“ ništa ne može postići.

Ostavi poruku