Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je danas Tanjugu da je jedan od glavnoosumnjičenih za ratni zločin iz 1999. godine u selu Ćuška, na Kosovu i Metohiji, pripadnik „Šakala“ Zoran Obradović, zvani Bubica, uhapšen u Nemačkoj.Vukčević je naveo da je Obradović uhapšen po poternici koju je za njim raspisala Srbija, dodajući da očekuje da će on ubrzo biti izručen.

Tužilac je dodao da su i ostali osumnjičeni za taj zločin, koji su i dalje u bekstvu, locirani u inostranstvu.

Pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu u ponedejlak, 20. decembra, počelo je sudjenje devetorici pripadnika jedinice „Šakali“ za zločin u selu Ćuška, kod Peći, a za još 16 osumnjičenih, koji su u bekstvu, raspisana je Interpolova poternica.

Optužnica ih tereti da su 14. maja 1999. godine u tom selu ubili 44 civila, uništli i zapalili više od 40 kuća, a oko 400 albanskih civila, žena, dece i staraca, proterali i opljačkali.

Tužilaštvo za ratne zločine iniciralo je finansijsku istragu protiv optuženih za zločine u Ćuški, zbog sumnje da su pljačkanjem civila stekli imovinsku korist i da su ti zločini vršeni iz tih pobuda.

Ostavi poruku