Британски дневник „Тајмс“ пише о оптужници за илегално пресађивање органа коју су против седморице косовских Албанаца подигли тужиоци Еулекса и о случају клинике „Медикус“ у којој су вађени бубрези сиромашним људима из бившег ШСР-а и Турске, а који обећане паре нису добили.Бубрези су пресађивани богатим пацијентима, углавном Израелцима који су за то плаћали по 100 хиљада евра.

„Тајмс“ подсјећа да је један од оптужених високи функционер косовског Министарства здравља Илир Речај, који се терети да је клиници издао дозволу за рад иако закони на Косову забрањују пресађивање органа, и пита да ли је Речај дјеловао самостално или је имао наређење са више инстанце.

Лист цитира Дејвида Филипса, некадашњег савјетника за Балкан у америчком Стејт департменту, да се „на Косову ниједна илегална активност не одвија без знања и учешћа подземних обавјештајних и криминалних структура владајуће странке створених у вријеме рата“.

„Тајмс“ наводи и да је премијер Косова Хашим Тачи изразио шокираност наводима из оптужнице за клинику „Медикус“, истичући да правосуђе треба пустити да дјелује независно од политике.

Специјални извјестилац Савјета Европе за људска права Дик Марти у свом извјештају говори о трговини органима отетих и убијених цивила, којом је наводно руководио Хашим Тачи.

Ostavi poruku