Britanski dnevnik „Tajms“ piše o optužnici za ilegalno presađivanje organa koju su protiv sedmorice kosovskih Albanaca podigli tužioci Euleksa i o slučaju klinike „Medikus“ u kojoj su vađeni bubrezi siromašnim ljudima iz bivšeg ŠSR-a i Turske, a koji obećane pare nisu dobili.Bubrezi su presađivani bogatim pacijentima, uglavnom Izraelcima koji su za to plaćali po 100 hiljada evra.

„Tajms“ podsjeća da je jedan od optuženih visoki funkcioner kosovskog Ministarstva zdravlja Ilir Rečaj, koji se tereti da je klinici izdao dozvolu za rad iako zakoni na Kosovu zabranjuju presađivanje organa, i pita da li je Rečaj djelovao samostalno ili je imao naređenje sa više instance.

List citira Dejvida Filipsa, nekadašnjeg savjetnika za Balkan u američkom Stejt departmentu, da se „na Kosovu nijedna ilegalna aktivnost ne odvija bez znanja i učešća podzemnih obavještajnih i kriminalnih struktura vladajuće stranke stvorenih u vrijeme rata“.

„Tajms“ navodi i da je premijer Kosova Hašim Tači izrazio šokiranost navodima iz optužnice za kliniku „Medikus“, ističući da pravosuđe treba pustiti da djeluje nezavisno od politike.

Specijalni izvjestilac Savjeta Evrope za ljudska prava Dik Marti u svom izvještaju govori o trgovini organima otetih i ubijenih civila, kojom je navodno rukovodio Hašim Tači.

Ostavi poruku