SHARE

Стечајна управница у предузећу “Фруктона” из Бањалуке Љиљана Грујић поднијела је данас оставку на ту функцију, јер није могла да прихвати да се ангажује додатни правни тим који би испитао оправданост побијања продаје некретнина овог предузећа на локацијама Београдска 24. и Приједорска петља у Бањалуци.“Дала сам оставку на ову функцију јер моји приједлози нису усвојени. Доћи ће нови стечајни управник који ће ићи у поступак даље”, рекла је Грујић новинарима, након наставка рочишта у бањалучком Окружном привредном суду, које је отворено након стечајног поступка у овом предузећу.

Грујић је навела да је за њу чиста авантура, како то предлажу повјериоци, да се иде на побијање неких правних радњи, напомињући да је сва имовина предузећа која је продата укљижена у земљишне књиге и искњижена из стања биланса.

Она је подсјетила да је предлагала подизање тужбе за све радње које сматра да нису у складу са законом, како би се у стечајну масу вратио дио средстава од продаје непокретности у Београдској 24. и продајом непокретности на локацији Приједорска петља у Бањалуци.

Грујић је рекла да купопродајни уговор за некретнине у Београдској 24. износи 10,5 милиона КМ, а за земљиште на Приједорској петљи око 5,5 милиона КМ.

Секретар Савеза удружења малих акционара РС Огњен Југовић рекао је новинарима да је случај бањалучке “Фруктоне” један у низу “лажних стечајева” из разлога што ово предузеће има све услове да за врло кратко вријеме покрене властиту производњу.

“Поменута два купопродајна уговора о продаји дијела имовине Фруктоне су фиктивна, јер је уговоре потписало лице које није законски заступник предузећа”, тврди Југовић, истичући да је просто немогуће да “Фруктона” не може да ради у ситуацији када има готов производ и најцјењенији свјетски бренд “Пепси”.

Он је рекао да је поменута два уговора потписао Недељко Поповић, који је наводно значајни власник овог предузећа, иако никада није био овлаштено лице које заступа предузеће.

Представник Удружења малих акционара “Фруктоне” и радник овог предузећа Младен Берковић сматра да већински власник предузећа Недељко Поповић није испоштовао дуг од 13 милиона КМ из приватизационог уговора за куповину предузећа, због чега су ништавне све одлуке које је већински власник доносио.

“Окружни привредни суд Бањалука је врло коректно одрадио досадашњи дио посла у вези са овим предузећем и није тачно да се стечајним поступком могу прикрити недозвољене радње”, истакао је Берковић.

Представник радника “Фруктоне” Љубомир Кречар рекао је новинарима да је задовољан досадашњим поступком Привредног суда, али да му није познато какав ће бити крајњи исход у случају “Фруктона”.

Кречар је рекао да је за сада рано говорити о могућности да Привредни суд поништи одлуку о покретању стечајног поступка у “Фруктони” , јер су у овај процес “умијешане разне институције” које су омогућиле да се за један дан продају и укњиже некретнине овог предузећа.

У бањалучком Привредном суду данас је настављено рочиште након отварања стечајног поступка у предузећу “Фруктона” из Бањалуке.

SHARE

Оставите одговор