Španska kompanija „Isoluks korsan“ /Isolux Corsan/ zainteresovana je za izgradnju autoputa Banjaluka – Doboj i razgovori o ovoj temi sa Vladom Republike Srpske /RS/ već su počeli, saznaju „Nezavisne novine“.izgPredstavnici španske kompanije samoinicijativno su posjetili Vladu RS i bili odlično pripremljeni i upoznati o dosadašnjim aktivnostima u vezi sa ovim pitanjem.

„Znaju šta hoće, znaju šta se nudi i potpuno su upoznati sa situacijom na terenu i pokušajima sa ‘Štrabagom’, CPM-om. Pristupili su veoma ozbiljno razgovorima, a to je i ocjena naših konsultanata“, izjavio je izvor „Nezavisnih“ i dodao da je „Isoluks korsan“ do sada možda i najbolja i najzdravija kompanija koja je zainteresovana za gradnju 72 kilometara dugog autoputa Banjaluka – Doboj.

Ova kompanija pod koncesijom širom svijeta trenutno ima više od 5 000 kilometara autoputa, te da im je godišnji prihod u prošloj godini bio više od tri milijardi KM. Izvodi radove u 25 zemalja svijeta i zapošljava 7 900 radnika. Osnovana je 2004. godine i bilježi stalni rast prihoda.

U 2009. godini povećala je svoj poslovni portfolio za 66 odsto koji iznosi 25 milijardi evra. Povećanje od 79 odsto ostvareno je međunarodnim poslovima, a ostalih 21 odsto na domaćem tržištu.

Kompanija djeluje u nekoliko sektora, uključujući građevinske radove, dobijanje koncesija za puteve, energetske vodove i parkinge, kao i sektor izgradnje infrastrukture za ekološki prihvatljivu energiju kao što su postrojenja za iskorištavanje solarne energije i energije vjetra.

Vlada Srpske dala je saglasnost Ministarstvu saobraćaja i veza da uputi obavještenje o raskidu ugovora o potkoncesiji između slovenačke kompanije CPM Maribor i „Mreže autoputeva“ o izgradnji autoputa Banjaluka – Doboj, saopšteno je Vlade.

Predstavnici Vlade RS i slovenačke kompanije CPM Maribor krajem avgusta potpisali su ugovor o dodjeli potkoncesije za Lot jedan, za izgradnju dionice autoputa Banjaluka – Doboj, čija je vrijednost 300 miliona evra. CPM je bio dužan da u roku od 60 dana obezbijedi finansijske garancije da bi mogao započeti gradnju autoputa.

Međutim, CPM je 29. oktobra od Vlade zatražio još 60 dana da bi dostavio finansijske garancije, a Vlada to nije odobrila i upozorila slovenačku kompaniju da će ići na naplatu penala ukoliko ne dostave garancije za izgradnju autoputa.

Ugovor sa CPM-om potpisan je samo mjesec i po dana nakon što je Vlada raskinula ugovor o izgradnji ove dionice puta sa austrijskom firmom „Štrabag“ koja nije mogla da obezbijedi sredstva za finansiranje ovog projekta.

Ostavi poruku