SHARE

Шпанска компанија “Исолукс корсан” /Исолуx Цорсан/ заинтересована је за изградњу аутопута Бањалука – Добој и разговори о овој теми са Владом Републике Српске /РС/ већ су почели, сазнају “Независне новине”.izgПредставници шпанске компаније самоиницијативно су посјетили Владу РС и били одлично припремљени и упознати о досадашњим активностима у вези са овим питањем.

“Знају шта хоће, знају шта се нуди и потпуно су упознати са ситуацијом на терену и покушајима са ‘Штрабагом’, ЦПМ-ом. Приступили су веома озбиљно разговорима, а то је и оцјена наших консултаната”, изјавио је извор “Независних” и додао да је “Исолукс корсан” до сада можда и најбоља и најздравија компанија која је заинтересована за градњу 72 километара дугог аутопута Бањалука – Добој.

Ова компанија под концесијом широм свијета тренутно има више од 5 000 километара аутопута, те да им је годишњи приход у прошлој години био више од три милијарди КМ. Изводи радове у 25 земаља свијета и запошљава 7 900 радника. Основана је 2004. године и биљежи стални раст прихода.

У 2009. години повећала је свој пословни портфолио за 66 одсто који износи 25 милијарди евра. Повећање од 79 одсто остварено је међународним пословима, а осталих 21 одсто на домаћем тржишту.

Компанија дјелује у неколико сектора, укључујући грађевинске радове, добијање концесија за путеве, енергетске водове и паркинге, као и сектор изградње инфраструктуре за еколошки прихватљиву енергију као што су постројења за искориштавање соларне енергије и енергије вјетра.

Влада Српске дала је сагласност Министарству саобраћаја и веза да упути обавјештење о раскиду уговора о потконцесији између словеначке компаније ЦПМ Марибор и “Мреже аутопутева” о изградњи аутопута Бањалука – Добој, саопштено је Владе.

Представници Владе РС и словеначке компаније ЦПМ Марибор крајем августа потписали су уговор о додјели потконцесије за Лот један, за изградњу дионице аутопута Бањалука – Добој, чија је вриједност 300 милиона евра. ЦПМ је био дужан да у року од 60 дана обезбиједи финансијске гаранције да би могао започети градњу аутопута.

Међутим, ЦПМ је 29. октобра од Владе затражио још 60 дана да би доставио финансијске гаранције, а Влада то није одобрила и упозорила словеначку компанију да ће ићи на наплату пенала уколико не доставе гаранције за изградњу аутопута.

Уговор са ЦПМ-ом потписан је само мјесец и по дана након што је Влада раскинула уговор о изградњи ове дионице пута са аустријском фирмом “Штрабаг” која није могла да обезбиједи средства за финансирање овог пројекта.

SHARE

Оставите одговор