SHARE

Хрватски народ у БиХ жели нови устав БиХ који ће гарантовати заштиту његовог вјерског, националног, културног идентитета и територије, саопштено је данас из Координације удружења хрватских ратних ветерана у БиХ.“Ми смо Хрвати католици, имамо своју територију, националну историју, језик и културу и желимо нови устав БиХ који ће гарантовати заштиту ових вриједности”, саопштено је из Секретаријата Координације удружења из протеклог рата Хрватског вијећа одбране Хрватске Републике Херцег Босне.

У саопштењу се истиче да хрватски народ у БиХ пуне двије деценије није у могућности да оствари своје Уставом загарантовано право, односно пуну равноправност с друга два народа.

Из ових удружења упућене су критике због Статута града Мостара, Изборног закон који омогућава другом народу да бира хрватске представнике, узурпације јавних медија, неравномјерне расподјеле буџетских средстава на штету хрватског народа, неуставно преношење надлежности, константно прегласавање хрватских представника у извршној и законодавној власти, као и политички мотивисаних процеса.

У саопштењу се истиче да “све ово не би било могуће да Хрвати у БиХ немају снажну пету колону која директно погодује туђим интересима на штету властитом народу”.

“Хрватски петоколонаши у БиХ су институционално и правно уграђени у државни и ентитетски систем од већинског бошњачког народа и дијелова међународне заједнице. А све ово уз пуну подршку медија који су у рукама бошњачке политичке елите стичући привилегије и положаје тако што погодују централистичком и унитарном уређењу БиХ, што је национални интерес бошњачког народа”, наводе хрватски ратни ветерани.

Они оцјењују да је “врхунац петоколонашког дјеловања” коалиција која окупља унитарну СДА, СДП, Народну странку `Радом за бољитак` и ХСП БиХ и ХШ-НХИ, уз “подршку пете колоне из Хрватске”.

“Намјера им је изиграти бирачку вољу хрватског народа и укинути ротацију на водећим државним позицијама, а све под велом отварања процеса евроатлантских интеграција и рјешавања економско-социјалних проблема”, каже се у саопштењу.

Хрватски ратни ветерани истичу да је договор легалних и легитимних представника три народа једини пут у евроатлантске интеграције и прави пут како рјешавати привредне и социјалне проблеме.

SHARE

Оставите одговор