Hrvatski narod u BiH želi novi ustav BiH koji će garantovati zaštitu njegovog vjerskog, nacionalnog, kulturnog identiteta i teritorije, saopšteno je danas iz Koordinacije udruženja hrvatskih ratnih veterana u BiH.„Mi smo Hrvati katolici, imamo svoju teritoriju, nacionalnu istoriju, jezik i kulturu i želimo novi ustav BiH koji će garantovati zaštitu ovih vrijednosti“, saopšteno je iz Sekretarijata Koordinacije udruženja iz proteklog rata Hrvatskog vijeća odbrane Hrvatske Republike Herceg Bosne.

U saopštenju se ističe da hrvatski narod u BiH pune dvije decenije nije u mogućnosti da ostvari svoje Ustavom zagarantovano pravo, odnosno punu ravnopravnost s druga dva naroda.

Iz ovih udruženja upućene su kritike zbog Statuta grada Mostara, Izbornog zakon koji omogućava drugom narodu da bira hrvatske predstavnike, uzurpacije javnih medija, neravnomjerne raspodjele budžetskih sredstava na štetu hrvatskog naroda, neustavno prenošenje nadležnosti, konstantno preglasavanje hrvatskih predstavnika u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, kao i politički motivisanih procesa.

U saopštenju se ističe da „sve ovo ne bi bilo moguće da Hrvati u BiH nemaju snažnu petu kolonu koja direktno pogoduje tuđim interesima na štetu vlastitom narodu“.

„Hrvatski petokolonaši u BiH su institucionalno i pravno ugrađeni u državni i entitetski sistem od većinskog bošnjačkog naroda i dijelova međunarodne zajednice. A sve ovo uz punu podršku medija koji su u rukama bošnjačke političke elite stičući privilegije i položaje tako što pogoduju centralističkom i unitarnom uređenju BiH, što je nacionalni interes bošnjačkog naroda“, navode hrvatski ratni veterani.

Oni ocjenjuju da je „vrhunac petokolonaškog djelovanja“ koalicija koja okuplja unitarnu SDA, SDP, Narodnu stranku `Radom za boljitak` i HSP BiH i HŠ-NHI, uz „podršku pete kolone iz Hrvatske“.

„Namjera im je izigrati biračku volju hrvatskog naroda i ukinuti rotaciju na vodećim državnim pozicijama, a sve pod velom otvaranja procesa evroatlantskih integracija i rješavanja ekonomsko-socijalnih problema“, kaže se u saopštenju.

Hrvatski ratni veterani ističu da je dogovor legalnih i legitimnih predstavnika tri naroda jedini put u evroatlantske integracije i pravi put kako rješavati privredne i socijalne probleme.

Ostavi poruku