SHARE

Један од главних доказа против Хашима Тачија /41/ и његове “дреничке групе”, који има српско Тужилаштво за ратне злочине, јесте видео снимак из логора у Ликовцу у општини Србица, на коме се осим припадника ове групе виде и четворица киднапованих Срба са Косова и Метохије, пише “Блиц”.Снимак из логора у Ликовцу начинили су припадници ОВК у мају 1998. године, а на њему се виде Жарко Спасић, радник на копу Белаћевац, киднапован 14. маја 1998. на радном мјесту, Дејан Стоиљковић, полицајац из Гњилана киднапован 19. маја 1998, када се враћао аутобусом из посјете рођака у Пећи, Владимир Спасић, киднапован 19. маја 1998. код мјеста Коморани, и Мирослав Шуљинић, радник из Клине, киднапован 21. маја 1998. код Лапушника.

Извор “Блица” из Тужилаштва наводи да је, на основу, прикупљених доказа, серију злочина наредио Тачи, а за сада је под истрагом 17 припадника бивше албанске ОВК, од којих су многи имали највише чинове.

Према сазнањима Тужилаштва, “дреничка група” је на подручју Лапушника 1998. године киднаповала најмање 30 српских и 11 албанских цивила и неколико полицајаца, а киднаповано је и десет радника рудника Белаћевац.

У то вријеме су формирани логори ОВК у Ликовцу, Овчареву, Лапушнику, Трпезу и Клечки, а жртве у логорима су биле мучене и убијане.

Српски министар правде Снежана Маловић каже за “Вечерње новости” да су српски правосудни органи предузели предистражне радње у случају трговине органима на Косову те додала да је тај предмет тест и за међународну заједницу.

Маловићева је рекла да сви они за које се докаже да су учествовали у том злочину морају бити изведени пред лице правде и одговарати за почињена недјела.

Она наводи да је сигурна, имајући у виду да је ријеч о ратном злочину, да ће надлежни органи покренути истрагу, наводећи да се мора учинити све да се оствари пуна сарадња са међународном заједницом и утврди истина.

“Новости” наводе да ће се у истрагу о трговини органима отетих Срба и осталих неалбанаца са Косова, осим српског Тужилаштва за ратне злочине, највјероватније укључити и српско Специјално тужилаштво за организовани криминал, а истрагу ће појачати и одређене међународне организације.

Њихов циљ је да уђу у траг милионима евра који су завршили на рачунима страних банака, а за које се претпоставља да су “зарађени” трговином органима, а сумњиве су банке са Кипра, из Швајцарске и Шведске.

Руски амбасадор у Београду Александар Конузин је рекао да не треба искључити могућност да су и руски грађани, али и држављани бивших совјетских република, били жртве трговине органима.

SHARE

Оставите одговор