Privođenje desetak funkcionera budvanske opštine, među kojima je Dragan Marović, brat odlazećeg vicepremijera Svetozara Marovića, i gradonačelnik Budve Rajko Kuljača, izazvala je burne reakcije uglavnom u delu crnogorske opozicije.Dok predstavnici vlasti tvrde da je reč o „vladavini prava“, opozicija, uz određene rezerve, doduše, pozdravlja privođenje i očekuje rasvetljvanje “slučaja Zavala”.

Policija još ćuti, a portparol crnogorske Uprave policije Tamara Ralević je Tanjugu rekla da se saopštenje povodom ovog hapšenja može očekivati u popodnevnim satima.

U međuvremenu je zakazana sednica Administrativnog odbora Skupštine povodom skidanja imuniteta poslaniku vladajuće Demokratske partije socijalista Đorđiju Pinjatiću.

Pinjatić je odbornik te stranke u budvanskoj skupštini i bivši direktor Vodovoda, a uhapšen je jutros zajedno sa Marovićem, gradonačelnikom Budve Rajkom Kuljačom i još desetak drugih osoba.

Na skupštinskom sajtu je objavljeno da je sednica zakazana na zahtev vrhvonog državnog tužioca, radi davanja odobrenja za vođenje krivičnog postupka.

Crnogorski mediji su objavili da se uhapšeni terete za organizovani kriminal vezano za “slučaj Zavala”, odnosno nedozvoljene gradnje velikog broja luksuznih stanova i vila za tržište, na istoimenom rtu nadomak Budve.

Šef poslaničkog kluba Socijaldemokratske partije, manje članice vladajuće koalicije, Borislav Banović tvrdi da je ovo hapšenje deo procesa u ostvarivanju pravne države i vladavine prava, što je, kako kaže, oduvek bio cilj vladajuće koalicije.

Lider najuticajnije opozicione Socijalističke narodne partije Srđan Milić je rekao da državni organi treba da rade svoj posao.

„SNP neće komentarisati nešto što je vezano za dešavanja kojih će Crna Gora očigledno biti puna u narednom periodu“, rekao je Milić novinarima u Vili Gorica, nakon konsultacija s crnogorskim predsednikom Filipom Vujanovićem u vezi s predlogom da Igor Lukšić bude mandatar.

Milić je ukazao da “nema mesta euforiji” i da za sve važi princip nevinosti dok se ne dokaže za koja se dela optužuju. „Pustimo ljude da čuvaju svoj integritet na način kako to treba da rade i da svako nosi svoj krst za života“.

Predsjednik Pokreta za promene Nebojša Medojević je pozdravio privođenje funkcionera budvanske opštine, ali je rekao da ima malu rezervu jer sve što je crnogorska policija do sada pokušala da uradi preko noći, završavalo se nedostatkom dokaza ili vrlo problematičnim presudama.

On je rekao da su sa aspekta evropskih intregracija uhapšeni “sitne ribe, koje možda vode ka krupnim”.

Prema njegovim rečima, postaje politički neprofitabilno vlasti da zatvara oči pred ogromnim kriminalnom i korupcijom u Crnoj Gori, a koji je sada postao i politički zahtev Evropske komisije.

“Ukolilko se istraga završi na ovom nivou i ukoliko kabinet (Igora) Lukšića misli da će hapšenja na tom nivou osumnjičenih za organizovani krimimal i korupciju zadovoljiti uslove Evropske komisije, to je daleko od realnog“, rekao je Medojević.

Direktor programa za urbanizam Dejan Milovac je, međutim, ocenio da je jutrošnje privođenje “dobar korak” za istragu “slučaja Zavala” s obzirom na to da državni tužilac tri godine nije informisao javnost o rezultatima istrage po krivičnoj prijavi MANS-a.

On je, međuitm, oceno da su privedeni “sitne ribe” u tom kontekstu, a da je primaran Svetozar Marović.

Lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić smatra da je reč o dobrom potezu, jer predstavlja “put ka krupnim ribama” ukoliko sudstvo bude radilo svoj posao.

Ostavi poruku