SHARE

Привођење десетак функционера будванске општине, међу којима је Драган Маровић, брат одлазећег вицепремијера Светозара Маровића, и градоначелник Будве Рајко Куљача, изазвала је бурне реакције углавном у делу црногорске опозиције.Док представници власти тврде да је реч о “владавини права”, опозиција, уз одређене резерве, додуше, поздравља привођење и очекује расветљвање “случаја Завала”.

Полиција још ћути, а портпарол црногорске Управе полиције Тамара Ралевић је Тањугу рекла да се саопштење поводом овог хапшења може очекивати у поподневним сатима.

У међувремену је заказана седница Административног одбора Скупштине поводом скидања имунитета посланику владајуће Демократске партије социјалиста Ђорђију Пињатићу.

Пињатић је одборник те странке у будванској скупштини и бивши директор Водовода, а ухапшен је јутрос заједно са Маровићем, градоначелником Будве Рајком Куљачом и још десетак других особа.

На скупштинском сајту је објављено да је седница заказана на захтев врхвоног државног тужиоца, ради давања одобрења за вођење кривичног поступка.

Црногорски медији су објавили да се ухапшени терете за организовани криминал везано за “случај Завала”, односно недозвољене градње великог броја луксузних станова и вила за тржиште, на истоименом рту надомак Будве.

Шеф посланичког клуба Социјалдемократске партије, мање чланице владајуће коалиције, Борислав Бановић тврди да је ово хапшење део процеса у остваривању правне државе и владавине права, што је, како каже, одувек био циљ владајуће коалиције.

Лидер најутицајније опозиционе Социјалистичке народне партије Срђан Милић је рекао да државни органи треба да раде свој посао.

„СНП неће коментарисати нешто што је везано за дешавања којих ће Црна Гора очигледно бити пуна у наредном периоду“, рекао је Милић новинарима у Вили Горица, након консултација с црногорским председником Филипом Вујановићем у вези с предлогом да Игор Лукшић буде мандатар.

Милић је указао да “нема места еуфорији” и да за све важи принцип невиности док се не докаже за која се дела оптужују. „Пустимо људе да чувају свој интегритет на начин како то треба да раде и да свако носи свој крст за живота“.

Предсједник Покрета за промене Небојша Медојевић је поздравио привођење функционера будванске општине, али је рекао да има малу резерву јер све што је црногорска полиција до сада покушала да уради преко ноћи, завршавало се недостатком доказа или врло проблематичним пресудама.

Он је рекао да су са аспекта европских интреграција ухапшени “ситне рибе, које можда воде ка крупним”.

Према његовим речима, постаје политички непрофитабилно власти да затвара очи пред огромним криминалном и корупцијом у Црној Гори, а који је сада постао и политички захтев Европске комисије.

“Уколилко се истрага заврши на овом нивоу и уколико кабинет (Игора) Лукшића мисли да ће хапшења на том нивоу осумњичених за организовани кримимал и корупцију задовољити услове Европске комисије, то је далеко од реалног”, рекао је Медојевић.

Директор програма за урбанизам Дејан Миловац је, међутим, оценио да је јутрошње привођење “добар корак” за истрагу “случаја Завала” с обзиром на то да државни тужилац три године није информисао јавност о резултатима истраге по кривичној пријави МАНС-а.

Он је, међуитм, оцено да су приведени “ситне рибе” у том контексту, а да је примаран Светозар Маровић.

Лидер Нове српске демократије Андрија Мандић сматра да је реч о добром потезу, јер представља “пут ка крупним рибама” уколико судство буде радило свој посао.

SHARE

Оставите одговор