SHARE

Незванична анархистичка федерација (ФАИ) преузела је одговорност за јучерашње нападе на амбасаде Швајцарске и Чилеа у Риму, у којима је повредјено двоје службеника, јавила је италијанска агенција АНСА.У поруци анахиста, пронадјеној у кутији близу једног од повредјених службеника амбасаде, писало је “Живела ФАИ, живела анархија”.

Антитерористичка јединица полиције, која је испитала поруку, није желела да коментарише наводе италијанске агенције, пренео је АП.

Италијански министар унутрашњих послова Роберто Марони рекао је јуче да иза експлозија у Риму, највероватније, стоје анархисти и да на такав закључак упућује низ елемената у истрази.

Прва бомба експлодирала је јуче око поднева у амбасади Швајцарске, а службенику који је отворио пакет повредјене су груди и рука, али није у животној опасности.

Три сата касније, пакет с бомбом експлодирао је и у чилеанској амбасади, где је један службеник задобио тешке повреде на грудима и глави и постоји опасност да изгуби вид на једном оку.

Полиција и италијански званичници довели су ове експлозије у везу са прошломесечним догадјајима у Грчкој, када су анархисти послали 14 пакета-бомби у амбасаде у Атини, као и француском председнику Николи Саркозију, немачкој канцеларки Ангели Меркел и италијанском премијеру Силвију Берлусконију. Два пакета су експлодирала, али повредјених није било.

За ове нападе одговорност је преузела група “Завера ватрених ћелија”.

“То су веома насилне групе, присутне и у Шпанији и Грчкој, и одлично повезане”, рекао је Марони.

У Атини, грчка полиција је саопштила да је у контакту са италијанским колегама, али да, засад, није установљена веза измедју прошломесечних инцидената у Грчкој и ових у Риму, мада није искључила могућност сарадње грчких и италијанских милитантних група.

SHARE

Оставите одговор