SHARE

Народна скупштина Републике Српске /РС/ усвојила је данас по хитном поступку Закон о измјенама и допунама Закона о порезу на доходак, којим је предвиђена јединствена стопа пореза на доходак од 10 одсто.Закон о измјенама и допунама Закона о порезу на доходак, између осталог, предвиђа пореску олакшицу конципирану као подстицај запошљавању категорија лица која најтеже долазе до посла.

За овај закон гласало је 48 посланика, 24 су била против и један уздржан.

Министар финансија РС Александар Џомбић истакао је да је циљ Закона очување фискалне и социјалне стабилности РС.

“Прихваћен је амандман СНСД-а којим се предвиђа једниствена стопа пореза на доходак од 10 одсто. Прихватање овог амандмана је посљедица договора са послодавцима и Привредном комором РС”, рекао је Џомбић.

Он је нагласио да је наведени закон резултат усвојене Економске политике РС.

Посланик СНСД-а Срђан Мазалица рекао је током расправе да је амандман који се односи на једниствену стопу пореза у сагласности са Уставом РС.

Посланик СДС-а у Народној скупштини РС Ненад Стевандић затражио је од Владе РС увођење диференциране стопе  Доприноса.

Народна скупштине Републике Српске /РС/ усвојила је данас по хитном поступку Закон о измјенама Закона о платама запослених у органима управе РС, којим се до краја наредне године продужава примјена раније умањених платних коефицијената.

Овај закон подржало је 49 посланика, 17 је било против и шест уздржаних.

Помоћник министра за ресор управе Стојанка Ћулибрк рекла је да је разлог за доношење овог закона по хитном поступку то што 31. децембра истиче рок за примјену платних коефицијената за обрачун плата запослених у органима управе РС утврђених законом из ове области из 2009.године.

Ћулибрк је истакла да у буџету за наредну годину нису обезбијеђена средства која би омогућила обрачунавање и исплату по платним коефицијентима, утврђеним Законом о платама запослених у органима управе РС из 2007. године, због чега је било потребно продужити примјену акта из 2009.

Она је рекла да се измјенама у члановима 1, 2, 3 и 4 само продужава примјена умањених платних коефицијената запосленим у органима управе РС.Ћулибрк је прецизирала да је ријеч о умањењу од 25 одсто за платне коефицијенте од 30 до 37, односно 20 одсто за оне од 23 до 27, 15 одсто за оне од 17 до 22, те 10 одсто за оне од 4 до 16.

Ћулибрк је саопштила да је Влада РС на данашњој сједници утврдила Амандман на члан 5 Закона о измјенама Закона о платама запослених у органима управе, према којем ће овај акт ступити на снагу дан након објављивања у “Службеном гласнику РС”.

Народна скупштина РС усвојила је и Закон о измјенама и допунама Закона о платама запослених у МУП-у РС, казнено-поправним установама и судској полицији, којим се утврђују плате за шефа тужилачких истражилаца и тужилачког истражиоца у Специјалном тужилаштву РС.

За овај закон гласао је 51 посланик, 23 су била уздржана, а нико против.

Образлажући овај закон, министар правде РС Џерард Селман рекао је да је усвајањем Закона о полицијским службеницима створена потреба да буде сачињен правилник о унутрашњој организацији и систематизацији радних мјеста у МУП-у РС.

Селман појашњава да су овим правилником систематизована нова радна мјеста, која нису утврђена у Закону о платама запослених у МУП-у РС, казнено-поправним установама и судској полицији.

Он је рекао да су Законом о сузбијању организованог и најтежих облика привредног криминала утврђене плате за запослене у Специјалном тужилаштву и то за главног специјалног тужиоца, замјеника главног специјалног тужиоца, специјалне тужиоце, стручне сараднике и административно особље.

“Овим законом нису биле утврђене плате шефа тужилачких истражилаца и тужилачког истражиоца у Специјалном тужилаштву, због чега је било неопходно доношење овог закона по хитном поступку”, истакао је Селман.

SHARE

Оставите одговор