Konstitutivna sjednica Vijeća naroda Republike Srpske /RS/ danas je prekinuta, a nastavak je zakazan za ponedjeljak, 27. decembra, na molbu Kluba Bošnjaka radi dodatnih konsultacija o kandidatu za predsjedavajućeg ovog tijela, izjavio je delegat iz Kluba Srba Momir Malić, koji je predsjedavao današnjom sjednicom.„Do sada je iskazana spremost svih delegata da predsjedavajući Vijeća bude Bošnjak, ali delegati koji imaju većinu za odlučivanje nisu bili spremni da daju svoj glas Mirsadu Đapi /SDP BiH/ kojeg je predložio Klub Bošnjaka“, rekao je Malić novinarima nakon prekida sjednice.

On je dodao da je Klub Bošnjaka, suočen sa činjenicom da Đapo neće dobiti dovoljan broj glasova, zamolio da se odgodi sjednica i da vjerovatno nađu drugo rješenje, jer se radi o partnerskom odnosu SDP-a i SDA.

„Za delegate u Vijeću naroda koji imaju većinu da odlučuju prihvatljivo je rješenje da to bude delegat iz SDA i ostavio sam im rok da to urade do ponedjeljka“, naglasio je Malić.

Malić je dodao da delegati koji imaju kapcitet da izaberu prdsjedavajućeg imaju namjeru da rukovodstvo Vijeća naroda bude izabrano i ovo tijelo stavljeno u funkciju.

Prema njegovim riječima, ukoliko članovi Kluba Bošnjaka dođu na nastavak sjednice u ponedjeljak sa istim prijedlogom, očekuje se da to neće biti izglasano.

„U tom slučaju, ići će se u drugo rješenje, a to je najverovatnije obavljanje izbora predsjedavajućeg iz nekog od dva druga konstitutivna naroda, da se Vijeće stavi u funkciju, a pritom ne bude prekršen Ustav RS“, pojasnio je Malić.

On je naveo da su bez Vijeća naroda ugroženi svi dokumenti koje je usvojila Narodna skupština, a bez tog tijela „nema ni budžeta, ni Vlade, nema ništa“.

Malić je naveo da za SNSD nije prihvatljiv delegat iz SDP-a za predsjedavajućeg Vijeća naroda zbog svih okolnosti u kojima se u ovom trenutku našao odnos između te dvije partije.

Na dnevnom redu današnje sjednice bio je izbor predsjedavajućeg i tri potpredsjedavajuća Vijeća naroda.

Nastavka danas prekinute sjednice zakazan je za 12.00 časova u ponedjeljak, 27. decembra.

Ostavi poruku