SHARE

Конститутивна сједница Вијећа народа Републике Српске /РС/ данас је прекинута, а наставак је заказан за понедјељак, 27. децембра, на молбу Клуба Бошњака ради додатних консултација о кандидату за предсједавајућег овог тијела, изјавио је делегат из Клуба Срба Момир Малић, који је предсједавао данашњом сједницом.“До сада је исказана спремост свих делегата да предсједавајући Вијећа буде Бошњак, али делегати који имају већину за одлучивање нису били спремни да дају свој глас Мирсаду Ђапи /СДП БиХ/ којег је предложио Клуб Бошњака”, рекао је Малић новинарима након прекида сједнице.

Он је додао да је Клуб Бошњака, суочен са чињеницом да Ђапо неће добити довољан број гласова, замолио да се одгоди сједница и да вјероватно нађу друго рјешење, јер се ради о партнерском односу СДП-а и СДА.

“За делегате у Вијећу народа који имају већину да одлучују прихватљиво је рјешење да то буде делегат из СДА и оставио сам им рок да то ураде до понедјељка”, нагласио је Малић.

Малић је додао да делегати који имају капцитет да изаберу прдсједавајућег имају намјеру да руководство Вијећа народа буде изабрано и ово тијело стављено у функцију.

Према његовим ријечима, уколико чланови Клуба Бошњака дођу на наставак сједнице у понедјељак са истим приједлогом, очекује се да то неће бити изгласано.

“У том случају, ићи ће се у друго рјешење, а то је највероватније обављање избора предсједавајућег из неког од два друга конститутивна народа, да се Вијеће стави у функцију, а притом не буде прекршен Устав РС”, појаснио је Малић.

Он је навео да су без Вијећа народа угрожени сви документи које је усвојила Народна скупштина, а без тог тијела “нема ни буџета, ни Владе, нема ништа”.

Малић је навео да за СНСД није прихватљив делегат из СДП-а за предсједавајућег Вијећа народа због свих околности у којима се у овом тренутку нашао однос између те двије партије.

На дневном реду данашње сједнице био је избор предсједавајућег и три потпредсједавајућа Вијећа народа.

Наставка данас прекинуте сједнице заказан је за 12.00 часова у понедјељак, 27. децембра.

SHARE

Оставите одговор