Sud BiH potvrdio je optužnicu za teroristički napad na policijsku stanicu u Bugojnu – Haris Čaušević, Adnan Haračić i Naser Palislamović terete se za terorizam, a Emin Osmanagić, Haris Špago i Nedžad Keško za pomoć počiniocu poslije učinjenog krivičnog djela.Činjenjem ovog krivičnog djela optuženi su imali cilj da ozbiljno zastraše stanovništvo i ozbiljno destabilizuju osnovne političke, ustavne i društvene strukture BiH, saopšteno je iz Suda BiH.

Osmanagić, Špago i Keško optuženi su da su prikrivanjem i na drugi način pružili pomoć počiniocu krivičnog djela, za šta je zakonom BiH propisana kazna dugotrajnog zatvora.

Bugojanac Haris Čaušević zvani Oks, koji je pripadnik vehabijskog pokreta i radikalnih islamističkih ideja, te odranije poznat policiji po nasilničkim izgredima, tereti se da je 28. juna, sa ostalim osumnjičenim, postavio i aktivirao 15 kilograma eksploziva ispred Policijske stanice u Bugojnu, prilikom čega je poginuo policajac Tarik Ljubuškić, dok je policajka Edina Hindić teže ranjena.

Mediji u Federaciji danas pišu da se na Vlašiću 19. decembra pojavila grupa od desetak naoružanih vehabija.

Uočeni su u klancu na Šantića putu, u maskirnim uniformama, sa rancima na leđima i naoružani puškama, pištoljima i noževima, a među njima je bilo pet do šest vehabija koji su razgovarali na arapskom.

Prema navodima medija, pojavljivanje vehabija u punoj ratnoj opremi izazvalo je strah kod stanovništva, o čemu je obaviještena i policija.

Portparol komandira policije Ministarstva unutrašnjih poslova Srednjebosanskog kantona Sefir Baručija rekao je Srni da Policijskoj stanici Travnik i policijskoj ispostavi na Vlašiću nije prijavljen bilo kakav skup vehabija, pogotovo ne naoružanih.

Ostavi poruku