SHARE

Предсједник Борачке организације Републике Српске (БОРС) Пантелија Ћургуз оцијенио је да је приједлог буџета РС за 2011. годину, у којем је борачка популација била ускраћена за своја права, резултат условљавања Међународног монетарног фонда (ММФ) и Свјетске банке да се овој категорији смање права.Ћургуз је рекао да су се, упркос томе, вукли нелогични потези у пројекцији буџета и покушају доношења закона о измјенама и допунама Закона о ПИО-у, у којем је требало да се укине загарантована основица демобилисаним борцима, а да при том, није било иницијативе за измјене и допуне Закона о правима бораца, у којем би се предвидјела обавеза која се укида у Закону о ПИО-у.

“С правом смо тражили своја права и сада смо задовољни чињеницом да је Народна скупштина РС усвојила буџет у којем је предвиђен новац за борачки додатак, али нисмо задовољни чињеницом да смо морали притиском да се изборимо за то право, које мора да се подразумијева. Нема нико право да помисли да онима који су одбранили РС, укида право без њихове сагласности”, поручио је Ћургуз, у паузи сједнице Предсједништва БОРС-а у Бањалуци.

Он је рекао да ће, у случају да неко наредну годину прогласи много тежом него ову у привредном, економском, моралном смислу, борачка популација дати свој допринос да се тешкоће превазиђу на најбезболнији начин.

“Али, у том случају морају сви, од предсједника РС па до демобилисаног бораца, дати свој допринос. Ми ћемо бити фактор који ће то подржати, али нећемо бити први преко чијих леђа ће се правити та равнотежа”, истиче Ћургуз.

Он је најавио да ће БОРС тражити од власти да покрене процедуру утврђивања карактера сукоба у БиХ, додавши да међународна заједница врши велики притисак на институције РС и све носиоце функција, јер у БиХ још увијек званично није дошло до коначне дефиниције карактера сукоба.

“Тако борце у ФБиХ сматрају браниоцима БиХ, а нас из ВРС агресорима на БиХ и то је полазна основа за пројекцију буџета и у правосудним институцијама БиХ, Хашком трибуналу. Доста нам је да нас неко увијек сврстава у агресоре и оптужује да смо злочинци у овој сложеној државној заједници”, нагласио је Ћургуз.

Предсједништво БОРС-а затражило је на данашњој сједници од Владе РС да направи више реда у области пензијско-инвалидског и здравственог осигурања, посебно у области ортопедских помагала, те да се у институцијама РС које имају додира са потребама борачких категорија у професионалном смислу ситуација уозбиљи.

“Један од примјера непрофесионалности јесте и податак да добијамо нетачне податке од Завода за запошљавање у вези демобилисаних бораца, Имамо и друге разне злоупотребе, попут инвалидских пензија, у вези чега нисам стекао утисак да постоји жеља да се направи ред”, навео је Ћургуз.

Предсједник Предсједништва БОРС-а Дражен Перендија рекао је да БОРС мора бити равноправан партнер у разговорима са Владом РС, а не да се, као што је то ових дана било, са правила бораца лицитира као “на пијаци”.

Он је рекао да треба наћи нови модус за борце чија су мјесечна примања изнад просјечног личног нето дохотка и да они буду брисани са листе за борачки додатак, чиме би се симболично увећао износ борачког додатка људима који имају пуно мању плату од републичког просјека или су на бироима за запошљавање.

SHARE

Оставите одговор