SHARE

Специјални извјестилац Савјета Европе Дик Марти изјавио је да је и српско правосуђе надлежно за истрагу о трговини људским органима на Косову.“Читао сам у штампи да српско правосуђе и тужилац имају индиције о локализовању новца. Тужилац има могућност, преко међународног истражног поступка, да расвијетли гдје је отишао новац од трговине органима”, рекао је Марти у интервјуу за београдске “Вечерње новости”.

Марти је рекао да сазнања до којих је он дошао сада треба да истраже различите надлежне инстанце – правосуђе на Косову, међународне судске инстанце, али и правосуђе Србије, које је такође компетентно, јер је било српских жртава.

Он је указао да је проблем у томе што свједоци нису заштићени и што је било случајева да су свједоци убијени.

“Не треба чудити што постоје људи који знају, али не желе да говоре пред државним службама. Свједоци никада неће говорити под оваквим условима, јер је било много убистава”, рекао је Марти и додао да није сигуран да је Еулекс компетентан у овој афери.

На питање да ли је дио овог новца од трговине органима, можда, завршио дијелом и за куповину подршке у међународној заједници приликом проглашења независности Косова, Марти је рекао да оно што је он истраживао није у вези са косовском независношћу.

“Независност је политички акт, а од мене се тражило да урадим извјештај о индицијама да су почињени тешки злочини у одређеном тренутку, од стране одређених група”, истакао је он.

Марти је, на питање да ли је бивши представник међународне заједнице на Косову Бернар Кушнер могао да буде у току с трговином људским органима, одговорио да је много људи знало да постоје криминалне активности, али да не зна колики је степен сазнања које је Кушнер имао.

“Знам само да су обавјештајне службе слале извјештаје властима својих земаља, које сам лично видио. Постоје земље чијим властима је било прилично нелагодно да читају ове извјештаје”, рекао је Марти.

На питање да ли је могао замисли да ће његов извјештај изазвати толико интересовање, Марти је одговорио: “Па, и не баш”.

“Јер, на нешто слично је указала и бивша тужитељка Хашког трибунала Карла дел Понте још прије двије године. То је и дало повода за извјештај. А, то нису биле било чије изјаве у медијима, већ наводи највишег тужиоца међународног суда за бившу Југославију”, нагласио је Марти.

Марти је подсјетио да је Одбор Савјета Европе једногласно подржао нацрт резолуције, о којој ће се расправљати на пленарној скупштини крајем јануара.

SHARE

Оставите одговор