SHARE

Конститутивна сједница Вијећа народа Републике Српске (РС) биће одржана данас када би требало да буду изабрани предсједавајући и потпредсједавајући овог тијела.Представници политичких партија, који имају делегате у Вијећу народа РС, на консултатитивном састанку 16. децембра договорили су да, водећи рачуна о Уставу РС, за предсједавајућег Вијећа буде предложен неко из Клуба Бошњака, док би потпредсједавајуће предложили клубови Срба, Хрвата и осталих.

На консултативном састанку није разговарано о персоналним рјешењима.

Потпредсједик СНСД-а Игор Радојичићи изјавио након тог састанка да је СДП БиХ већ запријетио блокадом Вијећа народа “на невиђено”, јер покушавају уцјеном да њихов кандидат буде предсједавајући Вијећа.

Према његовим ријечима, СДП БиХ је покушао са директним предлагањем свог кандидата Мирсада Ђапе за предсједавајућег Вијећа и тражењем да се око тога сагласе сви, док остали присутни на том састанку нису прихватили такав приступ.

“СНСД се није изјашњавао ни о каквим именима, нисмо имали ниједан приједлог, ни за предсједавајућег ни за потпредсједавајуће Вијећа народа, јер чекамо да се Вијеће најприје конституише”, навео је Радојичић.

Поптредсједник СДП БиХ Слободан Поповић рекао је да ова странка неће одустати од тога да Ђапо буде предсједавајући Вијећа народа, јер нема разлога за одустајањем од тог приједлога.

“Постоје уставне обавезе кад је ријеч о предсједавајућем Вијећа народа, а раније смо постигли сагласност са СДА о расподјели позиција између ове двије странке, што значи да ће, након што се конституише Клуб Бошњака, тај клуб предложити Ђапу и то ће ићи у даљу процедуру избора”, навео је Поповић.

Рамиз Салкић из СДА потврдио је да је по свим до сада распоређеним фунцијама логично да мјесто предсједавајућег Вијећа народа припадне Бошњацима, те да ће о томе одлучити Клуб Бошњака.

“До заказане конститутивне сједнице вијећа народа биће све познато. Састав клубова у Вијећу народа омогућава да се без било које политичке партије може појединачно изабрати било ко кад је у питању и предсједавајући и потпредсједавајући, ко ће бити кандидат СДА-СДП, то ћемо видјети”, навео је Салкић.

Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ потврдила је 14. децембра резултате посредних избора за Вијеће народа РС по којима ће Клуб Срба чинити Момир Малић, Новка Марковић, Будимир Аћимовић, Перица Бундало, Дубравко Сувара, Милан Тукић, Александар Фулурија и Миодраг Ковачевић.

У Клубу Бошњака биће Мујо Хаџиомеровић, Зинајда Хошић, Ибрахим Кујан, Шевкет Хафизовић, Мирсад Ђапо, Фехрет Терзић, Фадил Бањановић и Мирсад Мустафић.

Клубу Хрвата чине Драго Видовић, Зоран Липовац, Драган Јуричевић, Милан Маринчић, Весна Сладојевић, Јосип Јерковић, Томислав Томљановић и Иванка Гаврић, а у Клубу делегата из реда осталих Мирослав Микеш, Франц Сошња, Саша Мичин и Милоје Делетић.

Почетак конститутивне сједнице новог сазива Вијећа народа РС требало би да буде у 12.00 часова у Малој сали Народне скупштине.

SHARE

Оставите одговор