Konstitutivna sjednica Vijeća naroda Republike Srpske (RS) biće održana danas kada bi trebalo da budu izabrani predsjedavajući i potpredsjedavajući ovog tijela.Predstavnici političkih partija, koji imaju delegate u Vijeću naroda RS, na konsultatitivnom sastanku 16. decembra dogovorili su da, vodeći računa o Ustavu RS, za predsjedavajućeg Vijeća bude predložen neko iz Kluba Bošnjaka, dok bi potpredsjedavajuće predložili klubovi Srba, Hrvata i ostalih.

Na konsultativnom sastanku nije razgovarano o personalnim rješenjima.

Potpredsjedik SNSD-a Igor Radojičići izjavio nakon tog sastanka da je SDP BiH već zaprijetio blokadom Vijeća naroda „na neviđeno“, jer pokušavaju ucjenom da njihov kandidat bude predsjedavajući Vijeća.

Prema njegovim riječima, SDP BiH je pokušao sa direktnim predlaganjem svog kandidata Mirsada Đape za predsjedavajućeg Vijeća i traženjem da se oko toga saglase svi, dok ostali prisutni na tom sastanku nisu prihvatili takav pristup.

„SNSD se nije izjašnjavao ni o kakvim imenima, nismo imali nijedan prijedlog, ni za predsjedavajućeg ni za potpredsjedavajuće Vijeća naroda, jer čekamo da se Vijeće najprije konstituiše“, naveo je Radojičić.

Poptredsjednik SDP BiH Slobodan Popović rekao je da ova stranka neće odustati od toga da Đapo bude predsjedavajući Vijeća naroda, jer nema razloga za odustajanjem od tog prijedloga.

„Postoje ustavne obaveze kad je riječ o predsjedavajućem Vijeća naroda, a ranije smo postigli saglasnost sa SDA o raspodjeli pozicija između ove dvije stranke, što znači da će, nakon što se konstituiše Klub Bošnjaka, taj klub predložiti Đapu i to će ići u dalju proceduru izbora“, naveo je Popović.

Ramiz Salkić iz SDA potvrdio je da je po svim do sada raspoređenim funcijama logično da mjesto predsjedavajućeg Vijeća naroda pripadne Bošnjacima, te da će o tome odlučiti Klub Bošnjaka.

„Do zakazane konstitutivne sjednice vijeća naroda biće sve poznato. Sastav klubova u Vijeću naroda omogućava da se bez bilo koje političke partije može pojedinačno izabrati bilo ko kad je u pitanju i predsjedavajući i potpredsjedavajući, ko će biti kandidat SDA-SDP, to ćemo vidjeti“, naveo je Salkić.

Centralna izborna komisija (CIK) BiH potvrdila je 14. decembra rezultate posrednih izbora za Vijeće naroda RS po kojima će Klub Srba činiti Momir Malić, Novka Marković, Budimir Aćimović, Perica Bundalo, Dubravko Suvara, Milan Tukić, Aleksandar Fulurija i Miodrag Kovačević.

U Klubu Bošnjaka biće Mujo Hadžiomerović, Zinajda Hošić, Ibrahim Kujan, Ševket Hafizović, Mirsad Đapo, Fehret Terzić, Fadil Banjanović i Mirsad Mustafić.

Klubu Hrvata čine Drago Vidović, Zoran Lipovac, Dragan Juričević, Milan Marinčić, Vesna Sladojević, Josip Jerković, Tomislav Tomljanović i Ivanka Gavrić, a u Klubu delegata iz reda ostalih Miroslav Mikeš, Franc Sošnja, Saša Mičin i Miloje Deletić.

Početak konstitutivne sjednice novog saziva Vijeća naroda RS trebalo bi da bude u 12.00 časova u Maloj sali Narodne skupštine.

Ostavi poruku