SHARE

Јужнокорејска војска започела је обимну војну вјежбу бојевом муницијом и то недалеко од обезбјеђене границе са Сјеверном Корејом.Маневар је почео док је предсједник Ли Мјунг Бак боравио у посјети истуреној војној јединици како би провјерио одбрамбену спремност против Пјонгјанга.

Лијева посјета истуреној јединици у планинском региону на истоку Јужне Кореје и јужно од Демилитаризоване зоне (ДМЗ) услиједила је након што је Сеул поручио да ће узвратити на било који напад Сјеверне Кореје.

Сјеверна Кореја је критиковала војну вјежбу јужнокорејске војске, али није запријетила да ће извршити напад као одговор.

У вјежби ће учествовати артиљерија, борбени авиони и највећи број копнених снага на некој вјежби од окончања Корејског рата 1953. године.

Ове вјежбе су посљедње у низу сличних које је Сеул одржао самостално или са САД од 23. новембра када је Сјеверна Кореја извршила артиљеријски напад на острво Јеонпјеонг у Жутом мору, при чему су погинула четири лица.

Сјеверна Кореја не признаје помопрску границу, коју су повукле УН, САД у Јужна Кореја након рата који је окончан прекидом ватре због чега су двије Кореје технички још у рату.

SHARE

Оставите одговор