Južnokorejska vojska započela je obimnu vojnu vježbu bojevom municijom i to nedaleko od obezbjeđene granice sa Sjevernom Korejom.Manevar je počeo dok je predsjednik Li Mjung Bak boravio u posjeti isturenoj vojnoj jedinici kako bi provjerio odbrambenu spremnost protiv Pjongjanga.

Lijeva posjeta isturenoj jedinici u planinskom regionu na istoku Južne Koreje i južno od Demilitarizovane zone (DMZ) uslijedila je nakon što je Seul poručio da će uzvratiti na bilo koji napad Sjeverne Koreje.

Sjeverna Koreja je kritikovala vojnu vježbu južnokorejske vojske, ali nije zaprijetila da će izvršiti napad kao odgovor.

U vježbi će učestvovati artiljerija, borbeni avioni i najveći broj kopnenih snaga na nekoj vježbi od okončanja Korejskog rata 1953. godine.

Ove vježbe su posljednje u nizu sličnih koje je Seul održao samostalno ili sa SAD od 23. novembra kada je Sjeverna Koreja izvršila artiljerijski napad na ostrvo Jeonpjeong u Žutom moru, pri čemu su poginula četiri lica.

Sjeverna Koreja ne priznaje pomoprsku granicu, koju su povukle UN, SAD u Južna Koreja nakon rata koji je okončan prekidom vatre zbog čega su dvije Koreje tehnički još u ratu.

Ostavi poruku