Predsjednik Republike Srpske /RS/ Milorad Dodik uvjeren je da će Srpska imati referendum o svom statusu kada se steknu minimalni uslovi za njegov uspjeh.„Svjestan sam da taj referendum ne može biti održan sto puta, nego samo jednom, kada se stvore minimalni uslovi da to bude uspješno“, rekao je Dodik sinoć za Radio-televizuju Srbije, dodajući da će se narodi u BiH na nacionalnim referendumima izjasniti o tome da li žele da žive zajedno.

On je rekao da referenduma još ne može biti, jer bi Srbija time bila dovedena u situaciju da se odrekne svog suvereniteta i dodao da je Srpskoj potrebna podrška koju Srbija u ovom trenutku ne može da joj pruži, jer se bori za svoj teritorijalni integritet.

„Ako Bošnjaci žele da zadrže BiH, onda moraju da daju neke koncesije drugima. Ako želite nas u BiH, onda nam dajte neke koncesije“, rekao je Dodik, navodeći da ne prolazi priča o Srbima kao zločincima, te da Srbi u BiH imaju samo probleme.

On je ocijenio da je BiH danas „zarobljena u političkom blatu“ iz kojeg se teško može izvući i dodao da se Ustav BiH neće promijeniti, jer je za to potrebna i volja Srpske, ali da ta volja ne postoji.

Dodik kaže da bi bilo realno potrebno da se u Ustav BiH ugradi mehanizam za jedan mirni razlaz. „Politička volja Sarajeva ne stanuje u Banjaluci, ni među ljudima u Republici Srpskoj i to je stvarno stanje stvari u političkim odnosima“, istakao je Dodik.

On je naveo da je Sarajevo danas monoetnički grad sa 96 odsto Bošnjaka i da BiH ne može da se održi vještački, niti naporima i nasiljem stranaca. „Ako ne bude poštovana, Srpska će igorisati BiH, a bez Republike Srpske nema ni BiH“, naglasio je Dodik.

On je rekao da neće mijenjati svoj bazični politički stav, već će nastaviti politiku u interesu RS i istrajati na zaštiti, razvoju i budućnosti Srpske.

Ističući da visoki predstavnik u BiH predstavlja remetilački faktor, on je rekao da Srpska mora da razgradi sva nametnuta rješenja.

„Amerika i Britanija podržavaju instituciju visokog predstavnika. BiH se održava pritiscima međunarodnog faktora koji je putem sile i moći, prije svega, nametnuo sankcije, kažnjavao Srbe, tražio krivca, zanemarujući činjenicu da su Srbi bili stradalnici u ratu“, istakao je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske naveo je da je u BiH prioritet rješavanje ekonomskih problema, ali da je teško baviti se ekonomijom u zemlji duboko podijeljenoj, nedovršenoj, koja nema bazični konsenzus, nego se nameće kao moranje.

Dodik je istakao da su stranci, pod formom protektorata, devastirali i ono malo ekonomije u BiH „pod plaštom liberalne ekonomije i takvih vrijednosti“.

Ostavi poruku