SHARE

Предсједник Републике Српске /РС/ Милорад Додик увјерен је да ће Српска имати референдум о свом статусу када се стекну минимални услови за његов успјех.“Свјестан сам да тај референдум не може бити одржан сто пута, него само једном, када се створе минимални услови да то буде успјешно”, рекао је Додик синоћ за Радио-телевизују Србије, додајући да ће се народи у БиХ на националним референдумима изјаснити о томе да ли желе да живе заједно.

Он је рекао да референдума још не може бити, јер би Србија тиме била доведена у ситуацију да се одрекне свог суверенитета и додао да је Српској потребна подршка коју Србија у овом тренутку не може да јој пружи, јер се бори за свој територијални интегритет.

“Ако Бошњаци желе да задрже БиХ, онда морају да дају неке концесије другима. Ако желите нас у БиХ, онда нам дајте неке концесије”, рекао је Додик, наводећи да не пролази прича о Србима као злочинцима, те да Срби у БиХ имају само проблеме.

Он је оцијенио да је БиХ данас “заробљена у политичком блату” из којег се тешко може извући и додао да се Устав БиХ неће промијенити, јер је за то потребна и воља Српске, али да та воља не постоји.

Додик каже да би било реално потребно да се у Устав БиХ угради механизам за један мирни разлаз. “Политичка воља Сарајева не станује у Бањалуци, ни међу људима у Републици Српској и то је стварно стање ствари у политичким односима”, истакао је Додик.

Он је навео да је Сарајево данас моноетнички град са 96 одсто Бошњака и да БиХ не може да се одржи вјештачки, нити напорима и насиљем странаца. “Ако не буде поштована, Српска ће игорисати БиХ, а без Републике Српске нема ни БиХ”, нагласио је Додик.

Он је рекао да неће мијењати свој базични политички став, већ ће наставити политику у интересу РС и истрајати на заштити, развоју и будућности Српске.

Истичући да високи представник у БиХ представља реметилачки фактор, он је рекао да Српска мора да разгради сва наметнута рјешења.

“Америка и Британија подржавају институцију високог представника. БиХ се одржава притисцима међународног фактора који је путем силе и моћи, прије свега, наметнуо санкције, кажњавао Србе, тражио кривца, занемарујући чињеницу да су Срби били страдалници у рату”, истакао је Додик.

Предсједник Републике Српске навео је да је у БиХ приоритет рјешавање економских проблема, али да је тешко бавити се економијом у земљи дубоко подијељеној, недовршеној, која нема базични консензус, него се намеће као морање.

Додик је истакао да су странци, под формом протектората, девастирали и оно мало економије у БиХ “под плаштом либералне економије и таквих вриједности”.

SHARE

Оставите одговор