Austrijsko Državno tužilaštvo za borbu protiv korupcije saslušaće danas bivšeg hrvatskog premijera Ivu Sanadera, koji je uhapšen 10. decembra u Austriji na osnovu medjunarodnog naloga hrvatskog pravosudja.Nakon što ga je juče saslušavao Istražni odbor koruške skupštine u vezi sa aferom Hipo banke, Sanader će morati ponovo da odgovara na pitanja, ovaj put u vezi s pranjem novca.

„Planiramo da ga sutra saslušamo putem video-linka“, kazao je portparol državnog tužilaštva za borbu protiv korupcije Fridrih Kenig.

Kenig je ranije potvrdio da je državno tužilaštvo pokrenulo istragu protiv Sanadera zbog pranja novca.

On je rekao da se istraga vodi i protiv jednog Sanaderovog rodjaka i trećeg lica“, čiji identet nije želeo da otkrije.

Tužilaštvo time reaguje na prijavu jedne banke iz pokrajine Tirol, koja je podnela prijavu protiv Sanadera zbog jednog žiro-računa na kojem se nalazi milionska svota zbog sumnje da je reč o pranju novca.

Tokom saslušanja Istražnog odbora koruške skupštine Sanader je negirao da je ikada primao bilo kakav novac, to jest uzeo proviziju za bilo kakvo posredovanje u dobijanju kredita kod  Hipo banke.

Isto tako je negirao da je poznavao čelne ljude „Hipo“ banke, kao i da je vršio politički uticaj u vezi s prodajom Hipo banke nemačkoj Bajern Landesbank“.

Pored toga, on je aktuelnu premijerku Hrvatske Jadranku Kosor nazvao prijateljicom i najbližom saradnicom, a negirao je prijateljsku vezu sa Robertom Ježićem.

Ostavi poruku