SHARE

Аустријско Државно тужилаштво за борбу против корупције саслушаће данас бившег хрватског премијера Иву Санадера, који је ухапшен 10. децембра у Аустрији на основу медјународног налога хрватског правосудја.Након што га је јуче саслушавао Истражни одбор корушке скупштине у вези са афером Хипо банке, Санадер ће морати поново да одговара на питања, овај пут у вези с прањем новца.

“Планирамо да га сутра саслушамо путем видео-линка”, казао је портпарол државног тужилаштва за борбу против корупције Фридрих Кениг.

Кениг је раније потврдио да је државно тужилаштво покренуло истрагу против Санадера због прања новца.

Он је рекао да се истрага води и против једног Санадеровог родјака и трећег лица”, чији идентет није желео да открије.

Тужилаштво тиме реагује на пријаву једне банке из покрајине Тирол, која је поднела пријаву против Санадера због једног жиро-рачуна на којем се налази милионска свота због сумње да је реч о прању новца.

Током саслушања Истражног одбора корушке скупштине Санадер је негирао да је икада примао било какав новац, то јест узео провизију за било какво посредовање у добијању кредита код  Хипо банке.

Исто тако је негирао да је познавао челне људе â€жХипо” банке, као и да је вршио политички утицај у вези с продајом Хипо банке немачкој Бајерн Ландесбанк”.

Поред тога, он је актуелну премијерку Хрватске Јадранку Косор назвао пријатељицом и најближом сарадницом, а негирао је пријатељску везу са Робертом Јежићем.

SHARE

Оставите одговор