Uoči glasanja o kontroverznoj reformi obrazovanja u Senatu, hiljade studenata demonstriraju na ulicama širom Italije. Sukobi sa policijom u Milanu i Palermu. „Tražimo da predlog zakona bude odbačen i da se čitav sistem javnog obrazovanja refinansira“, saopštila je Studentska mreža.

Policija u Rimu zatvorila je prilaze parlamentu ispred koga su prošle nedelje održani žestoki protesti zbog izglasavanja poverenja premijeru Silviju Berluskoniju.

Demonstracije u Rimu u kojima učestvuje više hiljada studenata su za sada mirne, ali je na ulicama Milana i Palerma, na Siciliji, došlo do sukoba između policije i demonstranta. Demonstracije se održavaju u gradovima širom zemlje, uključujući Veneciju, Torino i Peruđu, javio je Bi-bi-si.

U Milanu je više stotina studenata blokiralo saobraćaj, sukobilo se s policijom uzvikujući „nacisti“ i „gubite se“ i upozoravajući da će blokirati ceo grad, ako novi zakon bude usvojen.

Sukob dve strane u Palermu dogodio se kada je oko hiljadu studenata pokušalo da uđe u sedište regionalnog parlamenta u čemu ih je sprečila policija.

Ostavi poruku