SHARE

Бивши хрватски премијер Иво Санадер, који из салцбуршког затвора где чека изручење данас даје исказ у вези с Хипо банком, негирао је повезаност с пословним човеком Робертом Јежићем, додајући да је његова најближа политичка сарадница и најближа пријатељица била његова заменица Јадранка Косор.Након заклетве, Санадер је у уводном излагању изјавио да се у Хрватској крше његова људска права због чега ће, како је рекао, тражити од Европске комисије да блиско прати његов случај, који ће бити тест за Хрватску.

“Жртва сам политичког прогона, медији у домовини константно објављују непроверене информације и измишљотине и унапред ме се осудјује”, рекао је Санадер, додајући да није узимао никакав новац од Хипо банке и да није био њен плаћени лобиста.

Моја савест је чиста, рекао је Санадер, истичући у одговору да је с места премијера отишао због словеначке блокаде приступних преговора против које се борио осам месеци, али и да изазове шок у ЕУ.

Он је казао да је први контакт с Хипо банком био успостављен још 1993. године и да је нормално да стране фирме у неку државу иду преко политике, пренели су медији.

Председник комисије Ролф Холуб питао је Санадера да ли више воли готовину или картице, на шта је Санадер одбио да одговори, јер је, како је рекао, испод сваког нивоа.

“Ипак сам бивши хрватски премијер и зато ме треба третирати с поштовањем”, рекао је он.

На инзистирање да ли је био близак с Јежићем, рекао је да није и да се Јежић позивао на њега.

“Моја најближа политичка сарадница и најближа пријатељица била је моја заменица Јадранка Косор”, рекао је Санадер.

SHARE

Оставите одговор