Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader, koji iz salcburškog zatvora gde čeka izručenje danas daje iskaz u vezi s Hipo bankom, negirao je povezanost s poslovnim čovekom Robertom Ježićem, dodajući da je njegova najbliža politička saradnica i najbliža prijateljica bila njegova zamenica Jadranka Kosor.Nakon zakletve, Sanader je u uvodnom izlaganju izjavio da se u Hrvatskoj krše njegova ljudska prava zbog čega će, kako je rekao, tražiti od Evropske komisije da blisko prati njegov slučaj, koji će biti test za Hrvatsku.

„Žrtva sam političkog progona, mediji u domovini konstantno objavljuju neproverene informacije i izmišljotine i unapred me se osudjuje“, rekao je Sanader, dodajući da nije uzimao nikakav novac od Hipo banke i da nije bio njen plaćeni lobista.

Moja savest je čista, rekao je Sanader, ističući u odgovoru da je s mesta premijera otišao zbog slovenačke blokade pristupnih pregovora protiv koje se borio osam meseci, ali i da izazove šok u EU.

On je kazao da je prvi kontakt s Hipo bankom bio uspostavljen još 1993. godine i da je normalno da strane firme u neku državu idu preko politike, preneli su mediji.

Predsednik komisije Rolf Holub pitao je Sanadera da li više voli gotovinu ili kartice, na šta je Sanader odbio da odgovori, jer je, kako je rekao, ispod svakog nivoa.

„Ipak sam bivši hrvatski premijer i zato me treba tretirati s poštovanjem“, rekao je on.

Na inzistiranje da li je bio blizak s Ježićem, rekao je da nije i da se Ježić pozivao na njega.

„Moja najbliža politička saradnica i najbliža prijateljica bila je moja zamenica Jadranka Kosor“, rekao je Sanader.

Ostavi poruku