Лидери ХДЗ-а БиХ, ХДЗ-а 1990, СНСД-а и СДС-а Драган Човић, Божо Љубић, Милорад Додик и Младен Босић оцијенили су данас у Мостару да с циљем стабилизације политичких прилика у БиХ до краја мора заживјети институт легитимних представника народа на свим нивоима власти у БиХ.„Са овог састанка упутићемо позив легитимним представницима бошњачког народа да већ 28. или 29. децембра у Сарајеву сви заједно наставимо разговоре о стабилизацији политичких прилика и деблокади процеса формирања власти у БиХ“, рекао је Човић на конференцији за новинаре.

Лидер СНСД-а Милорад Додик оцијенио је данашњи састанак успјешним и поручио да злоупотреба конститутивности и легитимних интереса народа у БиХ мора престати.

Према његовим ријечима, и поједини међународни фактори морају обуставити подршку скривеним и закамуфлираним покушајима дијела бошњачке политичке елите да унитаризују БиХ и даљој мајоризацији и маргинализацији права и интереса српског и хрватског народа у БиХ.

„СДП није мултиетничка, како се представља у јавности, него бошњачка политичка странка“, подвукао је Додик, уз опаску да се СДП грубо игра са националним осјећањима Хрвата.

Он је поновио да се у БиХ морају уважавати легитимни интереси и равноправност свих народа, односно национални колективитети јер, како је рекао, само тако ова сложена држава може опстати.

Додик је потврдио подршку кандидатима из блока оба ХДЗ-а за предсједавајућег, као и чланове Савјета министара БиХ.

Предсједник СДС-а Младен Босић појаснио је да учесници састанка у Мостару нису данас правили никакав контраблок нити контраплатформу бошњачкој политичкој заједници, него су заговарали и инсистирали на још ширем заједничком дијалогу свих политичких представника сва три конститутивна народа у БиХ, уз констатацију да у БиХ већ постоје три политичке платформе – СДС – СНСД, ХДЗ-ХДЗ 1990 и СДП – СДА – ХСП и /НС Радом за бољитак/.

Босић је упозорио да би супростављање ових докумената неминовно водило даљој блокади формирања власти у БиХ.

Лидер ХДЗ 1990 Божо Љубић оцијенио је да је БиХ од данас ближе рјешењу успостављања власти на свим нивоима у БиХ, као и на убрзању пута БиХ у ЕУ, у политичком и институционалном погледу.

Учесници мостарског састанка сагласни су и са измјенама изборног система у БиХ, али само уз пуно поштивање принципа конститутивности и легитимности, те ротације и пуног консензуса на нивоу легалних политичких представника.

Ostavi poruku