Nalogom Osnovnog suda Istočno Sarajevo izrečena je prva mjera privremenog oduzimanja i zabrane raspolaganja imovinom stečenom kriminalom, čija je tržišna vrijednost veća od 850.000 KM, piše „Glas Srpske“.Imovina je juče privremeno oduzeta i blokirana Maksimu Lizdeku (38) i Daliboru Janjiću (34) i sa njima povezanim licima, kao prva faza u procesu oduzimanja imovine stečene izvršenjem krivičnih djela.

Privremeno su oduzeti stambeno-poslovni objekat u Mokrom, dva stana, dva automobila „golf pet“ koja se nalaze u depou Centra javne bezbjednosti (CJB) Istočno Sarajevo, a i blokirani su bankovni računi ovih i sa njima povezanim licima.

Ovo je prva faza u zakonskom procesu trajnog oduzimanja nelegalno stečene imovine.

Na osnovu izvještaja Odjeljenja za finansijske istrage i oduzimanje imovine stečene krivičnim djelima MUP-a Republike Srpske (RS), tužilac je u petak, 17. decembra, izdao naredbu o privremenom oduzimanju i zabrani raspolaganja nad imovinom, a potom je sud izdao nalog za blokadu imovine.

Nakon završetka kriminalističke istrage nad ovim licima, tužilac bi trebalo da izda nalog za trajno oduzimanje imovine stečene izvršenjem krivičnih djela.

Jedinica za posebne istrage MUP-a RS i CJB Istočno Sarajevo podnijeli su krajem oktobra Okružnom tužilaštvu u tom gradu dopunu izvještaja o počinjenom krivičnom djelu protiv 19 lica, zbog osnovane sumnje da su kao organizovana kriminalna grupa bespravno posjekli 9 123 metra kubna drveta u Šumskom gazdinstvu „Jahorina“ vrijedna više od 2,1 milion KM koje su preprodali preko firme „D-Janjić“ iz Mokrog.

Ostavi poruku