Бивша главна тужитељка Хашког трибунала Карла Дел Понте изјавила је да истрагу о наводима специјалног извјестиоца Дика Мартија о трговини људским органима може да преузме Међународни кривични суд у Хагу, уколико добије мандат од Савјета безбједности УН, или посебан независни суд.„Уколико Еулекс не може да преузме истрагу поводом оптужби о трговини људским органима у које су умијешани косовски политичари, постоје још двије опције – истрагу би могао да преузме Међународни кривични суд у Хагу или независни суд по узору на Специјални суд за Либан“, сматра она.

Дел Понтеова је истакла да овај извјештај мора да испита међународна институција која је у стању да проведе детаљну истрагу.

„Једноставно, не можете да прочитате овај извјештај и окренете главу“, рекла је Дел Понте у Аргентини, гдје сада обавља дужност амбасадора Швајцарске.

Она је изјавила да је, због сложености предмета, мала вјероватноћа да било који међународни суд може да истражи оптужбе у којима се помиње више земаља Балкана и у које је уплетен премијер Косова Хашим Тачи.

„Из властитог искуства знам да ниједно државно тијело не може да спроведе овакву истрагу до краја“, рекла је Дел Понтеова у интервјуу за сутрашњи „Нин“.

Бивша тужитељка је рекла да су се службеници Трибунала суочили са озбиљним пријетњама албанске мафије и оперативаца бивше Ослободилачке војске Косова када су покушали да спроведу истрагу оптужби за трговину људским органима 2004. године.

„Они су били онемогућени“, рекла је ДЕл Понтеова и одбацила тврдње да је Трибунал икада донио закључак о томе да су ове оптужбе неосноване, јер никада није била спроведена темељна истрага тих оптужби.

Дел Понтеова је упитала да ли мисија Еулекс располаже ресурсима и да ли има политичку подршку да води овај случај.

„Плашим се да Еулекс неће бити у стању да спроведе ову истрагу, јер можете замислити са каквим ће се све проблемима суочавати службеници на Косову“, рекла је Дел Понте.

Она је похвалила Мартија и његов коначни извештај.

„Дик Марти је храбар човјек и он није под политичким притиском или у потрази за политичким поенима“, закључила је Дел Понтеова.

Leave a Reply