Bivša glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla Del Ponte izjavila je da istragu o navodima specijalnog izvjestioca Dika Martija o trgovini ljudskim organima može da preuzme Međunarodni krivični sud u Hagu, ukoliko dobije mandat od Savjeta bezbjednosti UN, ili poseban nezavisni sud.„Ukoliko Euleks ne može da preuzme istragu povodom optužbi o trgovini ljudskim organima u koje su umiješani kosovski političari, postoje još dvije opcije – istragu bi mogao da preuzme Međunarodni krivični sud u Hagu ili nezavisni sud po uzoru na Specijalni sud za Liban“, smatra ona.

Del Ponteova je istakla da ovaj izvještaj mora da ispita međunarodna institucija koja je u stanju da provede detaljnu istragu.

„Jednostavno, ne možete da pročitate ovaj izvještaj i okrenete glavu“, rekla je Del Ponte u Argentini, gdje sada obavlja dužnost ambasadora Švajcarske.

Ona je izjavila da je, zbog složenosti predmeta, mala vjerovatnoća da bilo koji međunarodni sud može da istraži optužbe u kojima se pominje više zemalja Balkana i u koje je upleten premijer Kosova Hašim Tači.

„Iz vlastitog iskustva znam da nijedno državno tijelo ne može da sprovede ovakvu istragu do kraja“, rekla je Del Ponteova u intervjuu za sutrašnji „Nin“.

Bivša tužiteljka je rekla da su se službenici Tribunala suočili sa ozbiljnim prijetnjama albanske mafije i operativaca bivše Oslobodilačke vojske Kosova kada su pokušali da sprovedu istragu optužbi za trgovinu ljudskim organima 2004. godine.

„Oni su bili onemogućeni“, rekla je DEl Ponteova i odbacila tvrdnje da je Tribunal ikada donio zaključak o tome da su ove optužbe neosnovane, jer nikada nije bila sprovedena temeljna istraga tih optužbi.

Del Ponteova je upitala da li misija Euleks raspolaže resursima i da li ima političku podršku da vodi ovaj slučaj.

„Plašim se da Euleks neće biti u stanju da sprovede ovu istragu, jer možete zamisliti sa kakvim će se sve problemima suočavati službenici na Kosovu“, rekla je Del Ponte.

Ona je pohvalila Martija i njegov konačni izveštaj.

„Dik Marti je hrabar čovjek i on nije pod političkim pritiskom ili u potrazi za političkim poenima“, zaključila je Del Ponteova.

Ostavi poruku