Tužilaštvo EULEKS-a zatražilo je u pismu od specijalnog izvjestioca Savjeta Evrope Dika Martija bilo kakvu informaciju ili dokaz koji bi mogli da rasvijetle navode iz njegovog izvještaja o zločinima OVK.Portparol EULEKS-a Irina Gudeljević rekla je za Srnu da EULEKS sve optužbe za ratne zločine i organizovani kriminal shvata veoma ozbiljno. Međutim, tužilaštvo svoju istragu zasniva na dokazima i ukoliko neko, uključujući i gospodina Martija, ima konkretne dokaze da podrži navode iznijete u izvještaju, trebalo bi da ih preda odgovarajućim vlastima.

Ona je dodala da Misija već istražuje i krivično goni određeni broj slučajeva koji su u vezi sa ratnim zločinima i organizovanim kriminalom.

Od decembra 2008. Euleksovi tužioci sami ili u saradnji sa lokalnim kolegama radili su na 1400 predmeta i podigli 58 optužnica.

U Okružnom sudu u Prištini prošlog utorka počela je uvodna rasprava u vezi sa slučajem Medikus, na kojoj se petoro optuženih izjasnilo da nije krivo, dok se se dvoje nije izjasnilo, što se po zakonu smatra kao da su se izjasnili da nisu krivi.

Uvodna rasprava biće nastavljena 6. januara 2011 i ukoliko optužnica bude potvrđena, započeće glavno suđenje.

Kancelarija Specijalnog tužilaštva Kosova u avgustu je podigla optužnicu protiv Sabita Gecija i Rize Aljije. Geci je optužen za incidente u objektima OVK-a u Kukešu i Cahanu u Albaniji, a Aljija se tereti u vezi sa objektom u Cahanu. Optužnica protiv Gecija i Alija je potvrđena 24. novembra i sada se čeka zakazivanje suđenja. Oba optužena su u pritvoru, dok je treći osumnjičeni u bjekstvu .

Portparol EULEKS-a ističe da ove istrage do danas nisu utvrdile bilo kakvu povezanost sa navodima o vađenju organa u tzv. Žutoj kući.

Ostavi poruku