SHARE

Тужилаштво ЕУЛЕКС-а затражило је у писму од специјалног извјестиоца Савјета Европе Дика Мартија било какву информацију или доказ који би могли да расвијетле наводе из његовог извјештаја о злочинима ОВК.Портпарол ЕУЛЕКС-а Ирина Гудељевић рекла је за Срну да ЕУЛЕКС све оптужбе за ратне злочине и организовани криминал схвата веома озбиљно. Међутим, тужилаштво своју истрагу заснива на доказима и уколико неко, укључујући и господина Мартија, има конкретне доказе да подржи наводе изнијете у извјештају, требало би да их преда одговарајућим властима.

Она је додала да Мисија већ истражује и кривично гони одређени број случајева који су у вези са ратним злочинима и организованим криминалом.

Од децембра 2008. Еулексови тужиоци сами или у сарадњи са локалним колегама радили су на 1400 предмета и подигли 58 оптужница.

У Окружном суду у Приштини прошлог уторка почела је уводна расправа у вези са случајем Медикус, на којој се петоро оптужених изјаснило да није криво, док се се двоје није изјаснило, што се по закону сматра као да су се изјаснили да нису криви.

Уводна расправа биће настављена 6. јануара 2011 и уколико оптужница буде потврђена, започеће главно суђење.

Канцеларија Специјалног тужилаштва Косова у августу је подигла оптужницу против Сабита Геција и Ризе Аљије. Геци је оптужен за инциденте у објектима ОВК-а у Кукешу и Цахану у Албанији, а Аљија се терети у вези са објектом у Цахану. Оптужница против Геција и Алија је потврђена 24. новембра и сада се чека заказивање суђења. Оба оптужена су у притвору, док је трећи осумњичени у бјекству .

Портпарол ЕУЛЕКС-а истиче да ове истраге до данас нису утврдиле било какву повезаност са наводима о вађењу органа у тзв. Жутој кући.

SHARE

Оставите одговор