SHARE

Угледни британски публициста Тим Џуда оценио је да је извештај специјалног известиоца Савета Европе Дика Мартија о трговини људским органима задао оштар ударац кредибилитету косовског премијера Хашима Тачија и самог Косова, којем је отежана позиција не само по питању признања независности и напретка ка ЕУ, већ и на предстојећим разговорима с Београдом.“Мислим да је извештај задао изузетно оштар ударац кредибилитету Хашима Тачија, али и Косова, и то у моменту када се бори да добије признање широм света”, рекао је Џуда у интервјуу радију “Слободна Европа”.

“Не говорим о самом процесу признања, него пре о настојању да се држава успостави на такав начин да може бити призната од стране читаве медјународне заједнице. Дакле, ту нису најбитније бројке него веродостојност, дигнитет”, казао је он.

На питање шта би у оваквој атмосфери био конструктиван став Србије, Џуда је одговорио да изјава Бориса Тадића да је спреман да разговара с Тачијем све док се не докаже основаност оптужби против њега показује да председник Србије “зна шта ради” и да води “врло рационалну и мудру политику”.

“Уосталом, Србија је сада у позицији са које и не мора баш много да се напреже. Свакако јој је у интересу да се дијалог са Приштином покрене, ако ни због чега другог, оно ради тога да не би била видјена као страна која га опструише”, рекао је Џуда.

Према Џудиним речима, Косову ће због извештаја бити отежан и пут ка ЕУ и биће му теже да се докаже као кредибилна држава.

Тачи ће се, као премијер, суочити с потешкоћама у организовању сусрета са страним државницима и пословању са иностраним партнерима јер ће сви избегавати да буду с њим видјени, рекао је британски публициста.

Када је реч о дијалогу с Београдом, за косовску страну ће, како је оценио Џуда, сада бити много теже за компромисе на које буде пристала добије нешто више заузврат.

“Разуме се, обе стране ће морати да чине уступке, али ће за косовски преговарачки тим… бити теже да издејствује компромисе друге стране или Европске уније”, казао је он и упозорио да би Приштина могла да изгуби вољу да уложи било какве веће напоре у тај дијалог.

SHARE

Оставите одговор