Ugledni britanski publicista Tim Džuda ocenio je da je izveštaj specijalnog izvestioca Saveta Evrope Dika Martija o trgovini ljudskim organima zadao oštar udarac kredibilitetu kosovskog premijera Hašima Tačija i samog Kosova, kojem je otežana pozicija ne samo po pitanju priznanja nezavisnosti i napretka ka EU, već i na predstojećim razgovorima s Beogradom.„Mislim da je izveštaj zadao izuzetno oštar udarac kredibilitetu Hašima Tačija, ali i Kosova, i to u momentu kada se bori da dobije priznanje širom sveta“, rekao je Džuda u intervjuu radiju „Slobodna Evropa“.

„Ne govorim o samom procesu priznanja, nego pre o nastojanju da se država uspostavi na takav način da može biti priznata od strane čitave medjunarodne zajednice. Dakle, tu nisu najbitnije brojke nego verodostojnost, dignitet“, kazao je on.

Na pitanje šta bi u ovakvoj atmosferi bio konstruktivan stav Srbije, Džuda je odgovorio da izjava Borisa Tadića da je spreman da razgovara s Tačijem sve dok se ne dokaže osnovanost optužbi protiv njega pokazuje da predsednik Srbije „zna šta radi“ i da vodi „vrlo racionalnu i mudru politiku“.

„Uostalom, Srbija je sada u poziciji sa koje i ne mora baš mnogo da se napreže. Svakako joj je u interesu da se dijalog sa Prištinom pokrene, ako ni zbog čega drugog, ono radi toga da ne bi bila vidjena kao strana koja ga opstruiše“, rekao je Džuda.

Prema Džudinim rečima, Kosovu će zbog izveštaja biti otežan i put ka EU i biće mu teže da se dokaže kao kredibilna država.

Tači će se, kao premijer, suočiti s poteškoćama u organizovanju susreta sa stranim državnicima i poslovanju sa inostranim partnerima jer će svi izbegavati da budu s njim vidjeni, rekao je britanski publicista.

Kada je reč o dijalogu s Beogradom, za kosovsku stranu će, kako je ocenio Džuda, sada biti mnogo teže za kompromise na koje bude pristala dobije nešto više zauzvrat.

„Razume se, obe strane će morati da čine ustupke, ali će za kosovski pregovarački tim… biti teže da izdejstvuje kompromise druge strane ili Evropske unije“, kazao je on i upozorio da bi Priština mogla da izgubi volju da uloži bilo kakve veće napore u taj dijalog.

Ostavi poruku