Socijaldemokratska partija /SDP/ BiH ne odustaje od zahtjeva da njihov kandidat Mirsad Đapo naslijedi Dževada Osmančevića na mjestu predsjedavajućeg Vijeća naroda Republike Srpske, zbog čega se vrlo lako može desiti da konstitutivna sjednica, zakazana za 23. decembar, bude prekinuta – piše „Fokus“.Koopredsjedavajući Vijeća naroda Momir Malić potvrdio je da je SDP-u jasno poručeno da njihov kandidat nije poželjan na mjestu predsjedavajućeg.

„SNSD je iznio svoj stav, a to će vjerovatno pratiti i najveći broj delegata u Vijeću naroda, tako da Đapo nema šanse da bude predsjedavajući“, rekao je Malić i dodao da Klub Bošnjaka ima mogućnost da predloži drugog kandidata iz SDA na tu funkciju.

Malić, koji će kao najstariji delegat predsjedavati konstitutivnom sjednicom Vijeća naroda, kaže da ukoliko Klub Bošnjaka ne predloži drugog kandidata, može doći do prekida sjednice kako bi se do njenog nastavka našlo rješenje, odnosno ime drugog kandidata, a ukoliko se to ne desi, predsjedavajućeg će izabrati većina u Vijeću naroda, ne pristajući na ucjene SDP-a.

Mirsad Đapo je rekao da očekuje podršku svih delegata i da, ako toga i ne bude, ne namjerava da odustane od kandidature za predsjedavajućeg Vijeća naroda.

„Imam partijsku obavezu kao potpredsjednik SDP BiH i ne mogu odustati. Na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske izabrali smo predsjednika Skupštine i glasali za njega, glasali smo za potpredsjednike parlamenta Srpske, pokrenuli inicijativu za promjene Ustava i zbog toga ne vjerujem da će iko praviti blokadu“, rekao je on.

Đapo smatra da ne postoji nikakav razlog da on ne bude izabran, pogotovo što Vijeće naroda štiti vitalni nacionalni interes, pa i samim tim ako postoji dogovor Bošnjaka on bi morao da bude potpredsjednik.

Ramiz Salkić iz SDA prošle sedmice je bio rezervisan po pitanju izbora Đape za predsjedavajućeg. Međutim, poslije razgovora između SDA i SDP, Salkić tvrdi da će delegati iz SDA podržati Đapu. On je rekao da niko iz SDA neće biti kandidovan u slučaju da Đapo ne dobije podršku nebošnjačkih delegata.

Salkić je time stavio tačku na priče da će SDA, u slučaju da Đapo ne prođe, predložiti Ševketa Hafizovića kao svog kandidata za predsjedavajućeg Vijeća naroda RS.

Drago Vidović, kopredsjedavajući Vijeća naroda RS, smatra da bi se u okviru bošnjačkog nacionalnog kluba trebalo naći rješenje između SDA i SDP, koje bi bilo prihvatljivo za sve građane RS.

Ostavi poruku