SHARE

Социјалдемократска партија /СДП/ БиХ не одустаје од захтјева да њихов кандидат Мирсад Ђапо наслиједи Џевада Османчевића на мјесту предсједавајућег Вијећа народа Републике Српске, због чега се врло лако може десити да конститутивна сједница, заказана за 23. децембар, буде прекинута – пише “Фокус”.Коопредсједавајући Вијећа народа Момир Малић потврдио је да је СДП-у јасно поручено да њихов кандидат није пожељан на мјесту предсједавајућег.

“СНСД је изнио свој став, а то ће вјероватно пратити и највећи број делегата у Вијећу народа, тако да Ђапо нема шансе да буде предсједавајући”, рекао је Малић и додао да Клуб Бошњака има могућност да предложи другог кандидата из СДА на ту функцију.

Малић, који ће као најстарији делегат предсједавати конститутивном сједницом Вијећа народа, каже да уколико Клуб Бошњака не предложи другог кандидата, може доћи до прекида сједнице како би се до њеног наставка нашло рјешење, односно име другог кандидата, а уколико се то не деси, предсједавајућег ће изабрати већина у Вијећу народа, не пристајући на уцјене СДП-а.

Мирсад Ђапо је рекао да очекује подршку свих делегата и да, ако тога и не буде, не намјерава да одустане од кандидатуре за предсједавајућег Вијећа народа.

“Имам партијску обавезу као потпредсједник СДП БиХ и не могу одустати. На сједници Народне скупштине Републике Српске изабрали смо предсједника Скупштине и гласали за њега, гласали смо за потпредсједнике парламента Српске, покренули иницијативу за промјене Устава и због тога не вјерујем да ће ико правити блокаду”, рекао је он.

Ђапо сматра да не постоји никакав разлог да он не буде изабран, поготово што Вијеће народа штити витални национални интерес, па и самим тим ако постоји договор Бошњака он би морао да буде потпредсједник.

Рамиз Салкић из СДА прошле седмице је био резервисан по питању избора Ђапе за предсједавајућег. Међутим, послије разговора између СДА и СДП, Салкић тврди да ће делегати из СДА подржати Ђапу. Он је рекао да нико из СДА неће бити кандидован у случају да Ђапо не добије подршку небошњачких делегата.

Салкић је тиме ставио тачку на приче да ће СДА, у случају да Ђапо не прође, предложити Шевкета Хафизовића као свог кандидата за предсједавајућег Вијећа народа РС.

Драго Видовић, копредсједавајући Вијећа народа РС, сматра да би се у оквиру бошњачког националног клуба требало наћи рјешење између СДА и СДП, које би било прихватљиво за све грађане РС.

SHARE

Оставите одговор