Predsjednik SDA Sulejman Tihić izjavio je da u platformi SDP-a, SDA, HSP-a BiH i Narodne stranke “Radom za boljitak“ nema mjesta za treći entitet.Lider SDA je rekao da je u platformu ugrađen dokument od deset tačaka koji su tokom razgovora o formiranju koalicije ponudili predstavnici HDZ-a 1990.

„Platforma je otvorena za sve stranke. Međutim, dokument koji je dogovoren sa HDZ-om 1990 ugrađen je u platformu. Sa HDZ-om BiH situacija nije toliko jasna jer u javnosti govore o trećem entitetu dok u razgovorima sa nama toga nema“, rekao je Tihić sinoć za Federalnu televiziju.

Tihić je izjavio da je dogovorena platforma na tragu poboljšanja rješenja ravnopravnosti naroda koja su ponuđena u Dejtonu i Vašingtonu.

On smatra da ne bi trebalo da zbog platforme dođe do blokade u institucijama, te izrazio uvjerenje da će upravo primjenom ovog dokumenta doći do poboljšanja po pitanju imenovanja na čelne pozicije u javnim preduzećima, ali i u kantonima.

Lider SDA napomenuo da do sada u razgovorima sa partnerima nije pomenuto bilo koje ime kada je riječ o nosiocima izvršne vlasti.

Lideri SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija, SDA Sulejman Tihić, Narodne stranke „Radom za boljitak“ Mladen Ivanković Lijanović i Hrvatske stranke prava BiH Zvonko Jurišić predstavili su juče usaglašenu zajedničku programsku platformu.

Platformu SDP-a BiH za zajedničko nastupanje u institucijama BiH u mandatnom periodu 2010-2014. predviđa uspostavljanje vrhovnog suda BiH i provođenje ustavnih reformi u tri faze.

Ostavi poruku