SHARE

Заменик помоћника америчког државног секретара Томас Кантримен изјавио је да очекује да ће влада у Приштини и Тирани сарадјивати са сваком евентуалном истрагом о налазима истраге Дика Мартија о трговини органима на Косову и умешаности косовског премијера Хашима Тачија.Замољен да прокоментарише извештај он је у интервјуу за Глас Америке рекао да они “овај извештај схватају веома озбиљно”.

“Еулекс је већ истраживао раније оптужбе. Ако постоје нови докази у овом извештају или нови сведоци то се мора пренети Еулексу и другим компетентним властима ради истраге”, рекао је Кантримен.

“Очекујемо и поздравили бисмо саопштења влада у Приштини и Тирани да ће сарадјивати са сваком евентуалном истрагом”, рекао је Кантримен и додао да су они више пута навели да ништа није важније од заснивања владавине закона широм југоисточне Европе.

” Нажалост и данас постоји превише организованог криминала не само на Косову, јужно и северно од Косова, већ у свакој земљи региона. Владе земаља региона морају ефикасније да сарадјују са локалним властима по овом питању”, навео је заменик помоћника америчког државног секретара.

Он је рекао да у овом конкретном случају није видео извештај господина Мартија и зато не може да га коментарише, али “генерално читава сврха овакве истраге је да се успостави појединачна одговорност за појединачне злочине, јер не можемо имати колективну одговорност и рећи да су сви Срби или сви Албанци или Хрвати криви за акције неколицине”.

“Стога подржавамо нове доказе и очекујемо да све државе и појединци у региону сарадјују са истрагом“, рекао је Кантримен.

SHARE

Оставите одговор