Predstavnici Privredne komore Republike Srpske /RS/, Saveza sindikata i Udruženja penzionera Srpske iznijeli su danas poslanicima Narodne skupštine svoje primjedbe, prijedloge i sugestije na Prijedlog ekonomske politike Republike Srpske za 2011. godinu.Predsjednik Privredne komore RS Borko Đurić rekao je da u sadašnjoj situaciji nema mjesta novim opterećenjima koja zahvataju iz privrede i da njima neće doći do najavljenih i planiranih poboljšanja likvidnosti i smanjenja fiskalnih opterećenja.

„Pozivam radnike organa javne uprave Republike Srpske koji su nezadovoljni svojim smanjenim platama da dođu raditi u privredi“, istakao je Đurić.

Predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić najavila je da je sindikat neće podržati nijedan dokument koji urušava ili smanjuje prava radnika.

„Ima li ekonomska politika odgovor za 145 000 nezaposlenih, za niske i neredovne plate, za utaje poreza i sivu ekonomiju u kojoj se godišnje gubi oko 400 miliona KM? Imam pisane najave više poslodavaca da će novo zahvatanje iz poslovne zajednice fakturisati zaposlenima što će značiti ili smanjenje plata ili otpuštanje radnika“, kazala je Mišićeva.

Prema njenim riječima, oni koji poštuju zakone dobiće nove namete, a oni koji ne poštjuju i dalje će se provlačiti, te su stoga potrebne analize rada Poreske uprave i Republičke uprave za inspekcijske poslove i kvartalni izvještaji o realizaciji ekonomske politike.

„Stezanje kaiša nekima će biti oko struka, a nekima oko vrata, a to su radnici u privredi koji mjesecima ne dobijaju platu, koji čekaju posao ili povezivanje staža. Na prvom mjestu tražimo zaštitu prava radnika koji rade za polovinu prosječne plate u RS“, istakla je Mišićeva.

Ona je dodala da bi sindikat podržao povećanje doprinosa kada bi ono značilo veće penzije i veće plate za radnike u zdravstvu, ističući da to nije slučaj, nego se doprinosi povećavaju radi likvidnosti fondova.

Predsjednik Udruženja penzionera Srpske Rade Rakulj rekao je da penzioneri traže povećanje doprinosa za PIO sa 17 na 21 odsto, jer sada predloženo povećanje na 18 odsto ne znači veće penzije nego samo likvidnost Fonda PIO Republike Srpske.

„Prosječna penzija u Republici Srpskoj je 163 evra, a plata 400 evra, dok je u Srbiji, gdje su doprinosi veći, odnos plate i penzije povoljniji u korist penzionera: prosječna penzija je 200 evra, a prosječna plata 320 evra“, pojasnio je Rakulj.

Ostavi poruku