SHARE

Представници Привредне коморе Републике Српске /РС/, Савеза синдиката и Удружења пензионера Српске изнијели су данас посланицима Народне скупштине своје примједбе, приједлоге и сугестије на Приједлог економске политике Републике Српске за 2011. годину.Предсједник Привредне коморе РС Борко Ђурић рекао је да у садашњој ситуацији нема мјеста новим оптерећењима која захватају из привреде и да њима неће доћи до најављених и планираних побољшања ликвидности и смањења фискалних оптерећења.

“Позивам раднике органа јавне управе Републике Српске који су незадовољни својим смањеним платама да дођу радити у привреди”, истакао је Ђурић.

Предсједник Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић најавила је да је синдикат неће подржати ниједан документ који урушава или смањује права радника.

“Има ли економска политика одговор за 145 000 незапослених, за ниске и нередовне плате, за утаје пореза и сиву економију у којој се годишње губи око 400 милиона КМ? Имам писане најаве више послодаваца да ће ново захватање из пословне заједнице фактурисати запосленима што ће значити или смањење плата или отпуштање радника”, казала је Мишићева.

Према њеним ријечима, они који поштују законе добиће нове намете, а они који не поштјују и даље ће се провлачити, те су стога потребне анализе рада Пореске управе и Републичке управе за инспекцијске послове и квартални извјештаји о реализацији економске политике.

“Стезање каиша некима ће бити око струка, а некима око врата, а то су радници у привреди који мјесецима не добијају плату, који чекају посао или повезивање стажа. На првом мјесту тражимо заштиту права радника који раде за половину просјечне плате у РС”, истакла је Мишићева.

Она је додала да би синдикат подржао повећање доприноса када би оно значило веће пензије и веће плате за раднике у здравству, истичући да то није случај, него се доприноси повећавају ради ликвидности фондова.

Предсједник Удружења пензионера Српске Раде Ракуљ рекао је да пензионери траже повећање доприноса за ПИО са 17 на 21 одсто, јер сада предложено повећање на 18 одсто не значи веће пензије него само ликвидност Фонда ПИО Републике Српске.

“Просјечна пензија у Републици Српској је 163 евра, а плата 400 евра, док је у Србији, гдје су доприноси већи, однос плате и пензије повољнији у корист пензионера: просјечна пензија је 200 евра, а просјечна плата 320 евра”, појаснио је Ракуљ.

SHARE

Оставите одговор