SHARE

Мандатар за састав нове владе Републике Српске /РС/ Александар Џомбић истакао је данас да су циљеви економске политике РС за 2011. годину заштита и очување радних мјеста, подршка привреди и позитиван привредни раст, те очување социјалне стабилности у РС.“Циљ нам је задржавање нивоа јавних инвестиција, промовисање и реализација пројеката кроз јавно-приватно партнерство, заштита имовине и становништва РС од елементарних непогода, задржавање фискалне стабилости РС, подршка финансијском сектору и наставак реформи на унапређењу квалитета система образовања”, рекао је Џомбић, представљајући пред Народном скупштином РС документ “Економска политика РС за 2011. годину”.

Он је нагласио да ће Влада РС и у наредној години наставити рестриктивну политику јавне потрошње и мјере штедње на свим нивоима с циљем одржавања стабилног фискалног система.

“Осим тога, с циљем обезбјеђивања стабилности ван буџетских фондова и социјалне правичности пореског система извршиће се прилагођавање на приходовној страни која ће имати за посљедицу задржавање нивоа у исплати социјалних давања”, додао је Џомбић.

Према његовим ријечима, јавне инвестиције морају дати допринос остварењу општих циљева развојне политике и не смију бити мање од 20 одсто БДП-а.

“Јавне инвестиције морају дати допринос остварењу општих циљева развојне политике, а јавне инвестиције у друштвену и физичку инфраструктуру су значајан род пројекције БДП-а у овој години”, рекао је Џомбић.

Џомбић је нагласио да ће будућа влада РС провести реформу социјалног и јавног сектора.

Он је напоменуо да је у наредној годни предвиђено да покривеност увоза извозом износи 57,4 одсто, те да је циљ Владе РС да већ 2012.године та покривеност пређе ниво од 60 одсто.

“До раста извоза, а самим тим и повећања покривености увоза, доћи ће кроз повећање конкурентности домаће привреде, подршку извозним предузећима и проширењем њихових производних капацитета, уз супституцију увоза домаћим производима”, додао је Џомбић.

Према његовим ријечима, Влада РС је значајно побољшала положај запослених и пензионера у посљедњих пет година.

“Долази вријеме непопуларних мјера, али императив Владе РС је да се понаша друштвено одговорно и да дугорочним циљевима да приоритет”, закључио је Џомбић.

Он је предложио Народној скупштини РС да усвоји документ Економска политика РС за 2011. годину.

SHARE

Оставите одговор