SHARE

Предсједник Владе Црне Горе Мило Ђукановић саопштио је данас да је поднио оставку на мјесту премијера, док ће и даље остати на челу Демократске партије социјалиста.“Желим да вас обавијестим да сам одлучио да поднесем оставку на дужност предсједника Владе Црне Горе. Та моја одлука није изненадна нити исхитрена и није донесена ни под чијим притиском – нити изнутра, нити споља”, рекао је Ђукановић на конференцији за новинаре.

Ђукановић је рекао да је Предсједништву и Главном одбору ДПС-а предложио да мандатар за састав нове Владе буде садашњи министар финансија Игор Лукшић.

Он је подсјетио да је скоро двије деценије био у извршној власти у Црној Гори на најодговорнијим функцијама.

“Повукао сам се након успјешног референдума 2006.године и редовних избора одржаних у јесен 2006. године, након убједљиве побједе Коалиције за европску Црну Гору. Сплет околности је учинио да 2008. поново дођем на власт. Данас када је Црна Гора стабилна држава која је изашла из рецесије, када је постала кандидат за чланство у ЕУ и када се налази у предворју НАТО-а препозната као успјешна европска прича на Балкану и фактор регионалне стабилности стекли су се услови за моје повлачење из извршне власти”, рекао је Ђукановић.

Ђукановић је истакао да је процијенио да личним чином о повлачењу са мјеста предсједника Владе ствара услове за промјене у Влади, “чиме ће потврдити да Црна Гора има европски капацитет да настави путем политичких и економских реформи”.

Он је рекао да ће и даље живјети у Црној Гори и да ће остати на челу Демократске партије социјалиста, али да ће се бавити “неким другим пословима ван политике”.

“Све што сам урадио подложно је суду јавности и суду историје и данас и сутра. Остајем у Црној Гори и као политичан човјек у врху Демократске партије социјалиста и да се професионално бавим неким мирнијим пословима”, рекао је Ђукановић.

Ђукановић је пет пута биран за премијера и једном за предсједника Црне Горе.

За предсједника Владе први пут је изабран 15. фебруара 1991. године. Дужност предсједника Владе обављао је узастопно у три мандата, до 1998. године, када је у јануару те године постао предсједник Републике.

За предсједника ДПС-а изабран је у октобру 1998. године.

Након побједе коалиције “За европску Црну Гору” на парламентарним изборима одржаним 20. октобра 2002. године, Ђукановић је за предсједника Владе изабран 8. јануара 2003. године.

Био је лидер Блока за независну Црну Гору. Под његовим вођством грађани Црне Горе су на референдуму одржаном 21. маја 2006. године донијели историјску одлуку о обнови црногорске независности.

На изборима одржаним 10. септембра 2006. Коалиција за Европску Црну Гору освојила је апсолутну побједу, а Ђукановић почетком октобра те године доноси одлуку да се повуче са највиших државних функција.

Био је посланик у Скупштини Црне Горе од октобра 2006. до 28. фебруара 2008. године. За предсједника Владе поново је изабран 29. фебруара 2008. године.

SHARE

Оставите одговор