Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović saopštio je danas da je podnio ostavku na mjestu premijera, dok će i dalje ostati na čelu Demokratske partije socijalista.„Želim da vas obavijestim da sam odlučio da podnesem ostavku na dužnost predsjednika Vlade Crne Gore. Ta moja odluka nije iznenadna niti ishitrena i nije donesena ni pod čijim pritiskom – niti iznutra, niti spolja“, rekao je Đukanović na konferenciji za novinare.

Đukanović je rekao da je Predsjedništvu i Glavnom odboru DPS-a predložio da mandatar za sastav nove Vlade bude sadašnji ministar finansija Igor Lukšić.

On je podsjetio da je skoro dvije decenije bio u izvršnoj vlasti u Crnoj Gori na najodgovornijim funkcijama.

„Povukao sam se nakon uspješnog referenduma 2006.godine i redovnih izbora održanih u jesen 2006. godine, nakon ubjedljive pobjede Koalicije za evropsku Crnu Goru. Splet okolnosti je učinio da 2008. ponovo dođem na vlast. Danas kada je Crna Gora stabilna država koja je izašla iz recesije, kada je postala kandidat za članstvo u EU i kada se nalazi u predvorju NATO-a prepoznata kao uspješna evropska priča na Balkanu i faktor regionalne stabilnosti stekli su se uslovi za moje povlačenje iz izvršne vlasti“, rekao je Đukanović.

Đukanović je istakao da je procijenio da ličnim činom o povlačenju sa mjesta predsjednika Vlade stvara uslove za promjene u Vladi, „čime će potvrditi da Crna Gora ima evropski kapacitet da nastavi putem političkih i ekonomskih reformi“.

On je rekao da će i dalje živjeti u Crnoj Gori i da će ostati na čelu Demokratske partije socijalista, ali da će se baviti „nekim drugim poslovima van politike“.

„Sve što sam uradio podložno je sudu javnosti i sudu istorije i danas i sutra. Ostajem u Crnoj Gori i kao političan čovjek u vrhu Demokratske partije socijalista i da se profesionalno bavim nekim mirnijim poslovima“, rekao je Đukanović.

Đukanović je pet puta biran za premijera i jednom za predsjednika Crne Gore.

Za predsjednika Vlade prvi put je izabran 15. februara 1991. godine. Dužnost predsjednika Vlade obavljao je uzastopno u tri mandata, do 1998. godine, kada je u januaru te godine postao predsjednik Republike.

Za predsjednika DPS-a izabran je u oktobru 1998. godine.

Nakon pobjede koalicije „Za evropsku Crnu Goru“ na parlamentarnim izborima održanim 20. oktobra 2002. godine, Đukanović je za predsjednika Vlade izabran 8. januara 2003. godine.

Bio je lider Bloka za nezavisnu Crnu Goru. Pod njegovim vođstvom građani Crne Gore su na referendumu održanom 21. maja 2006. godine donijeli istorijsku odluku o obnovi crnogorske nezavisnosti.

Na izborima održanim 10. septembra 2006. Koalicija za Evropsku Crnu Goru osvojila je apsolutnu pobjedu, a Đukanović početkom oktobra te godine donosi odluku da se povuče sa najviših državnih funkcija.

Bio je poslanik u Skupštini Crne Gore od oktobra 2006. do 28. februara 2008. godine. Za predsjednika Vlade ponovo je izabran 29. februara 2008. godine.

Ostavi poruku