SHARE

Платформу СДП-а БиХ за заједничко наступање у институцијама БиХ у мандатном периоду 2010-2014. година предвиђа успостављање врховног суда БиХ и провођење уставних реформи у три фазе.У документу који су прихватили СДА, Народна странка ”Радом за бољитак” и ХСП БиХ, предвиђа се рјешавање питања државне имовине која је предмет закона о забрани располагања наметнутог од ОХР-а – тако што ће бити укњижена на државу БиХ.

У платформи се наводи да је неопходно усвојити закон о попису становништва тако да се попис обави током 2011. године, а да се подаци о етничкој структури становништва према попису из 1991. године примјењује до окончања преговора са ЕУ о стицању статуса пуноправног члана или до уласка у НАТО.

“Изјашњавање о језику, етничкој и вјерској припадности, као и категорији осталих, је факултативно”, наглашава се у платформи, која је у Републици Српској окарактерисана као СДП-ов пројект унитаризације БиХ.

Странке које су прихватили платформу сматрају да би уставне промјене требало да теку у три фазе, те да би у оквиру прве, односно базног пакета, у Устав БиХ требало уградити европску клаузулу и успоставити врховни суд.

У тој фази се предвиђа и усклађивање Устава са Европском конвенцијом о људским правима и основним слободама у цијелом систему ради изједначавања права свих грађана на територији БиХ, дефинисање изворних и подијељених надлежности, те пренос овлаштења са ОХР-а на институције БиХ, као и уграђивање инструмента деблокаде односно, спречавања злоупотребе ентитетског гласања.

У оквиру друге фазе би се проводиле уставне реформе које произилазе из обавеза у процесу приступања БиХ ЕУ, док би се у оквиру треће фаза вршила територијална реорганизација у мјери у којој се укаже потреба кроз претходне фазе или по остваривању потребних политичких услова.

Потписници платформе сагласни су и за конституисање уставног савјета, као савјетодавног тијела Уставно-правне комисије у којем учествују експерти политичких партија чланица Парламента БиХ, представници чланица земаља Савјета за провођење мира и Венецијанске комисије, те водећи свјетски експерти за устав и представници невладиног сектора из БиХ.

Када је ријеч о настојањима за обезбјеђивање равноправности конститутивних народа, у платформи се предвиђа и да предсједник и потпредсједници БиХ, односно Предсједништво БиХ, бирају из парламента, уз смањење уставних надлежности.

У платформи СДП-а се позива на отклањање дискриминација у правним актима у складу са одлуком ”Финци-Сејдић” и Европском конвенцијом о људским правима у цијелом систему, те на рационално повећање броја посланика у Представничком дому са гарантованом квотом за конститутивне народе и остале из оба ентитета у складу са Изборним законом БиХ, уз одговарајуће смањење на нижим нивоима власти.

Усвајањем “ЕУ клаузуле” потписници платформе желе озаконити да до уласка БиХ у ЕУ за реформе и законе из сета реформи за ЕУ и НАТО неће бити могуће користити инструменте вета.

Када је ријеч о трансформацији ОХР-а, у платформи, којом се из власти покушавају истиснути двије највеће хрватске странке ХДЗ БиХ и ХДЗ 1990, се позива на провођење услова и циљева дефинисаних као “пет плус два”, провођење прве фазе уставних промјена, усвајање свих одлука и закона у инстуцијама БиХ, те преношење овлаштења ОХР-а на институције БиХ на уставан начин.

Преношење овлаштења са ОХР-а на институције БиХ предвиђа обезбјеђивање инструмената деблокаде државних институција, дефинисање врховног тумача Дејтонског споразума, те рјешавање питања осталих овлаштења ОХР-а.

У платформи СДП-а се наводи да ће посебним документом бити детаљно дефинисан начин партиципације странака потписница платформе, као и расподјела конкретних позиција у складу са изборним резултатима и одговарајућим ентичким квотама.

Када је ријеч о мјерама штедње у платформи се тражи редефиниција постојеће потрошње за плате, паушале, накнаде и повластице изабраних званичника, те рационализација возног парка.

SHARE

Оставите одговор