SHARE

Предсједник Националног савјета за сарадњу Србије с Хашким трибуналом Расим Љајић отпутоваће данас у Стразбур, гдје ће са званичницима Савјета Европе разговарати о извјештају о трговини људским органима на Косову послије НАТО бомбардовања 1999. године.Љајић ће се састати са вршиоцем дужности генералног секретара Савјета Европе Мод де Бур – Букикио и разговарати о даљим корацима које то тијело намјерава да предузме послије извјештаја специјалног извјестиоца Комитета Парламентарне скупштине Савјета Европе Дика Мартија.

Како је најављено из Министарства рада и социјалне политике, Љајић ће у Стразбуру разговарати и са комесаром Савјета Европе за људска права Томасом Хамарбергом.

Љајић је раније најавио да ће Србија данас затражити од Хашког трибунала да покрене поступак због непоштовања овог суда против бившег шефа Унмика Сорена Јесена – Петерсена и осталих који су ометали истрагу о киднаповању људи на Косову 1999. године, а што се види из извјештаја Мартија.

Комитет за правна питања и људска права Парламентарне скупштине Савјета Европе усвојио је 16. децембра извјештај и нацрт резолуције Мартија о илегалној трговини људским органима на Косову и у Албанији.

Ова резолуција биће на дневном реду јануарског засједања Парламентарне скупштине Савјета Европе.

Марти је у извјештају Савјету Европе навео да је косовски премијер Хашим Тачи на челу “организације налик мафији” која је одговорна за кријумчарење оружја, наркотика и људских органа у источној Европи.

У Савјету Европе Мартију је повјерена деликатна истрага злочина на Косову и Метохији и у Албанији крајем прошле деценије.

Ово питање постало је актуелно послије објављивања књиге бивше тужитељке Хашког трибунала Карле дел Понте “Лов – ја и ратни злочини” у којој је она 2008. године написала да је била спријечена да истражује злочине данас високопозиционираних бивших чланова ОВК, укључујући и Тачија.

SHARE

Оставите одговор