Predsjednik Nacionalnog savjeta za saradnju Srbije s Haškim tribunalom Rasim Ljajić otputovaće danas u Strazbur, gdje će sa zvaničnicima Savjeta Evrope razgovarati o izvještaju o trgovini ljudskim organima na Kosovu poslije NATO bombardovanja 1999. godine.Ljajić će se sastati sa vršiocem dužnosti generalnog sekretara Savjeta Evrope Mod de Bur – Bukikio i razgovarati o daljim koracima koje to tijelo namjerava da preduzme poslije izvještaja specijalnog izvjestioca Komiteta Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope Dika Martija.

Kako je najavljeno iz Ministarstva rada i socijalne politike, Ljajić će u Strazburu razgovarati i sa komesarom Savjeta Evrope za ljudska prava Tomasom Hamarbergom.

Ljajić je ranije najavio da će Srbija danas zatražiti od Haškog tribunala da pokrene postupak zbog nepoštovanja ovog suda protiv bivšeg šefa Unmika Sorena Jesena – Petersena i ostalih koji su ometali istragu o kidnapovanju ljudi na Kosovu 1999. godine, a što se vidi iz izvještaja Martija.

Komitet za pravna pitanja i ljudska prava Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope usvojio je 16. decembra izvještaj i nacrt rezolucije Martija o ilegalnoj trgovini ljudskim organima na Kosovu i u Albaniji.

Ova rezolucija biće na dnevnom redu januarskog zasjedanja Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope.

Marti je u izvještaju Savjetu Evrope naveo da je kosovski premijer Hašim Tači na čelu „organizacije nalik mafiji“ koja je odgovorna za krijumčarenje oružja, narkotika i ljudskih organa u istočnoj Evropi.

U Savjetu Evrope Martiju je povjerena delikatna istraga zločina na Kosovu i Metohiji i u Albaniji krajem prošle decenije.

Ovo pitanje postalo je aktuelno poslije objavljivanja knjige bivše tužiteljke Haškog tribunala Karle del Ponte „Lov – ja i ratni zločini“ u kojoj je ona 2008. godine napisala da je bila spriječena da istražuje zločine danas visokopozicioniranih bivših članova OVK, uključujući i Tačija.

Ostavi poruku