Predsednik Srbije Boris Tadić zatražio je danas sveobuhvatnu istragu povodom izveštaja o trgovini organima na Kosovu i ocenio da slika o Srbiji i srpskom narodu kao jedinom krivicu koja je kreirana u međunarodnoj zajednici sada pada u vodu.Po rečima predsednika Srbije, izveštaj specijalnog izvestioca Saveta Evrope Dika Martija utemeljen je na nesumnjiv način i „zahteva sveobuhvatnu istragu koja podrazumeva da se jasno utvrdi da li je bilo takve vrste zločina na Kosovu i Metohiji i Albaniji i, ako ih je bilo, ko je za to kriv“.

„Neophodno je da se pokrenu krivični postupci ukoliko se pokažu kao osnovane sumnje u Martijevom izveštaju i da oni koji su upleteni u takve radnje budu osuđeni na višedecenijske kazne zatvora“, rekao je on na obeležavanju dana Specijalne-antiterorističke jedinice (SAJ) u Batajnici.

Tadić je rekao da je univerzalan princip da postoji pretpostavka nevinost dok se ne dokaže krivica, ali da je objavljivanjem Martijevog izveštaja nastala „potpuno drugačija situacija“ budući da je u međunarodnoj zajednici najzad počelo da se govori o zločinima Albanaca.

„Srbija je godinama čekala da se u međunarodnim institucijama pojavi jedan takav izveštaj“, rekao je Tadić, podsetivši da je Srbija apelovala da se svi zločini tokom ratnih sukoba na Kosovu i Metohiji rasvetle.

Prema njegovim rečima, ti apeli nisu bili svih prethodnih godina u međunarodnoj zajednici uzimani sa punom ozbiljnošću, ali to se promenilo objavljivanjem izveštaja Dika Martija.

„Zahvalan sam Martiju zbog toga što je koncipirao ovakav izveštaj, ali moram da podsetim da je bilo i drugih ljudi koji su u prošlosti govorili o razmerama zločina koji su se dešavali na Kosovu i Metohiji, i da nije samo srpska, već da je i albanska strana, upletena u zločine“, rekao je Tadić.

Upitan da li će razgovarati sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem, koji je u Martijevom izveštaju apostrofiran kao čovek koji stoji iza brojnih kriminalnih aktivnosti i zločina, Tadić je odgovorio da bi voleo da ima tu privilegiju da moze da se ponaša kao privatno lice.

„Na žalost to prosto nije sastavni deo mog života od kada sam izabran na javnu funkciju predsednika Republike“, rekao je Tadić, i dodao da je njegova obaveza da zastupa javne inerese Srbije i njenih gradjana, te da je mnogo puta do sada morao da se susreće sa ljudima sa kojima nema ništa zajedničko.

„I lekari moraju da leče ljude koji ne dele njihov sistem vrednosti a tako i predsednici republika moraju da pregovaraju sa ljudima sa kojima ne dele isti sistem vrednosti“, rekao je Tadić.

Ostavi poruku