SHARE

Председник Србије Борис Тадић затражио је данас свеобухватну истрагу поводом извештаја о трговини органима на Косову и оценио да слика о Србији и српском народу као једином кривицу која је креирана у међународној заједници сада пада у воду.По речима председника Србије, извештај специјалног известиоца Савета Европе Дика Мартија утемељен је на несумњив начин и “захтева свеобухватну истрагу која подразумева да се јасно утврди да ли је било такве врсте злочина на Косову и Метохији и Албанији и, ако их је било, ко је за то крив”.

“Неопходно је да се покрену кривични поступци уколико се покажу као основане сумње у Мартијевом извештају и да они који су уплетени у такве радње буду осуђени на вишедеценијске казне затвора”, рекао је он на обележавању дана Специјалне-антитерористичке јединице (САЈ) у Батајници.

Тадић је рекао да је универзалан принцип да постоји претпоставка невиност док се не докаже кривица, али да је објављивањем Мартијевог извештаја настала “потпуно другачија ситуација” будући да је у међународној заједници најзад почело да се говори о злочинима Албанаца.

“Србија је годинама чекала да се у међународним институцијама појави један такав извештај”, рекао је Тадић, подсетивши да је Србија апеловала да се сви злочини током ратних сукоба на Косову и Метохији расветле.

Према његовим речима, ти апели нису били свих претходних година у међународној заједници узимани са пуном озбиљношћу, али то се променило објављивањем извештаја Дика Мартија.

“Захвалан сам Мартију због тога што је конципирао овакав извештај, али морам да подсетим да је било и других људи који су у прошлости говорили о размерама злочина који су се дешавали на Косову и Метохији, и да није само српска, већ да је и албанска страна, уплетена у злочине”, рекао је Тадић.

Упитан да ли ће разговарати са косовским премијером Хашимом Тачијем, који је у Мартијевом извештају апострофиран као човек који стоји иза бројних криминалних активности и злочина, Тадић је одговорио да би волео да има ту привилегију да мозе да се понаша као приватно лице.

“На жалост то просто није саставни део мог живота од када сам изабран на јавну функцију председника Републике”, рекао је Тадић, и додао да је његова обавеза да заступа јавне инересе Србије и њених градјана, те да је много пута до сада морао да се сусреће са људима са којима нема ништа заједничко.

“И лекари морају да лече људе који не деле њихов систем вредности а тако и председници република морају да преговарају са људима са којима не деле исти систем вредности”, рекао је Тадић.

SHARE

Оставите одговор