SHARE

Јужна Кореја завршила је артиљеријске војне вежбе са острва Јеонпјеонг у близини западне поморске границе са Северном Корејом, јавила је јужнокорејска новинска агенција Јонхап.АП, међутим, јавља да се са острва још чују одјеци артиљеријске паљбе.

Сеул је саопштио да је ангажовао борбене млазне авионе како би спречио напад са севера током артиљеријског бојевог гађања које је трајало сат времена.

За сада нема извештаја о било каквим реакцијама Северне Кореје.

Новинар Ким До-гјун у изјави Ројтерсу рекао је да је јужнокорејска војска испалила више десетина артиљеријских граната од којих се острво тресло.

“Бункер се тресе, а људи овде су забринути”, рекао је Ким.

Острво Јеонпјеонг било је мета напада Пјонгјанга након сличних војних вежби прошлог месеца, а у том насиљу страдало је четворо људи.

Северна Кореја сматра да је територија око овог острва њена и запретила је у раније да ће се осветити уколико се планиране вежбе спроведу.

Лоши временски услови онемогућили су да се артиљеријске вежбе изведу током викенда, како је раније планирано.

Раније одржана хитна седница Савета безбедности УН, посвећена кризи на Корејском полуострву и начинима спречавања њене ескалације, завршена је без резултата, после више од осам сати расправе иза затворених врата.

SHARE

Оставите одговор