SHARE

СНСД је позвао привременог предсједавајућег Представничког дома парламента БиХ Аднана Башића да одгоди наставак конститутивне сједнице Представничког дома док странке из ФБиХ не постигну договор којим би се деблокирао процес формирања власти у заједничким институцијама.У СНСД-у сматрају да није сврсисходно нити економично да у сриједу, 22. децембра, буде настављена конститутивна сједница Представничког дома, имајући у виду да странке из ФБиХ још нису постигле договор који би омогућио избор новог руководства дома, рекао је посланик СНСД-а и доскорашњи члана Колегијума овог дома Милорад Живковић.

“До овог момента и након обављених међустраначких разговора са релевантним политичким партијама није дошло до договора који би омогућио избор новог руководства парламента БиХ”, рекао је Живковић Срни.

СНСД је у писму позвао колеге из ФБиХ да, у складу са европским путем и безусловним провођењем Дејтонског споразума, те поштујући конститутивност народа у БиХ, што прије направе међусобни договор како би се деблокирао процес формирања власти у заједничким институцијама.

У писму се наводи да су чланови Клуба посланика СНСД-а спремни да се одазову на наставак конститутивне сједнице по добијању информације да је постигнут договор између колега у ФБиХ који би омогућавао стабилно функционисање институција БиХ.

“Битно је ради стабилног функционисања како Парламентарне скупштине БиХ тако и будућег Савјета министара БиХ да тај договор у ФБиХ укључује странке које су добиле највише гласова на изборима, као и да се води рачуна о конститутивности народа у БиХ”, рекао је Живковић.

СНСД предлаже да се нови датум заказивања наставка конститутивне сједнице формално утврди по постизању коначног договора о структури Колегијума Представничког дома.

Живковић је подсјетио да је наставак конститутивне сједнице Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ у претходном мандату, прије четири године, отказан због тога што до првобитно договореног термина нису били окончани преговори парламентарних политичких странака.

SHARE

Оставите одговор