SNSD je pozvao privremenog predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH Adnana Bašića da odgodi nastavak konstitutivne sjednice Predstavničkog doma dok stranke iz FBiH ne postignu dogovor kojim bi se deblokirao proces formiranja vlasti u zajedničkim institucijama.U SNSD-u smatraju da nije svrsishodno niti ekonomično da u srijedu, 22. decembra, bude nastavljena konstitutivna sjednica Predstavničkog doma, imajući u vidu da stranke iz FBiH još nisu postigle dogovor koji bi omogućio izbor novog rukovodstva doma, rekao je poslanik SNSD-a i doskorašnji člana Kolegijuma ovog doma Milorad Živković.

„Do ovog momenta i nakon obavljenih međustranačkih razgovora sa relevantnim političkim partijama nije došlo do dogovora koji bi omogućio izbor novog rukovodstva parlamenta BiH“, rekao je Živković Srni.

SNSD je u pismu pozvao kolege iz FBiH da, u skladu sa evropskim putem i bezuslovnim provođenjem Dejtonskog sporazuma, te poštujući konstitutivnost naroda u BiH, što prije naprave međusobni dogovor kako bi se deblokirao proces formiranja vlasti u zajedničkim institucijama.

U pismu se navodi da su članovi Kluba poslanika SNSD-a spremni da se odazovu na nastavak konstitutivne sjednice po dobijanju informacije da je postignut dogovor između kolega u FBiH koji bi omogućavao stabilno funkcionisanje institucija BiH.

„Bitno je radi stabilnog funkcionisanja kako Parlamentarne skupštine BiH tako i budućeg Savjeta ministara BiH da taj dogovor u FBiH uključuje stranke koje su dobile najviše glasova na izborima, kao i da se vodi računa o konstitutivnosti naroda u BiH“, rekao je Živković.

SNSD predlaže da se novi datum zakazivanja nastavka konstitutivne sjednice formalno utvrdi po postizanju konačnog dogovora o strukturi Kolegijuma Predstavničkog doma.

Živković je podsjetio da je nastavak konstitutivne sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH u prethodnom mandatu, prije četiri godine, otkazan zbog toga što do prvobitno dogovorenog termina nisu bili okončani pregovori parlamentarnih političkih stranaka.

Ostavi poruku